CEO Initiative Forum 2024: Οι βασικοί πυλώνες στην προσπάθεια τόνωσης της επενδυτικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο συζήτησης του CEO Initiative Forum,αναδείχθηκε ο ρόλος των επενδύσεων στο αναπτυξιακό μείγμα της χώρας, που αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά την επόμενη τριετία, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της Ελλάδας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων και στην εξασφάλιση επιπλέον πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Την συζήτηση συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief Fortune Greece, και ομιλητές ήταν ο Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής, Τράπεζα Ελλάδος, η Ελένη Βρεττού, CEO, Attica Bank, ο Δρ. Άρις Καρυτινός, CEO, Prodea Investments και ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας.
Ο Θεόδωρος Πελαγίδης επεσήμανε ότι η κυρίαρχη λέξη στις τελευταίες συναντήσεις του ΔΝΤ ήταν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, και σε αυτούς περιλαμβανόταν και μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Υποστήριξε ότι η εκλογή του συνιστά κίνδυνο, διότι μπορεί καταρχήν να διαταράξει το διεθνές εμπόριο. Επίσης, η επιβολή δασμών, που πρεσβεύει ο Τραμπ, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Ως προς τον τραπεζικό τομέα, ο Θεόδωρος Πελαγίδης τόνισε ότι οι τράπεζες παρουσιάζουν θετικούς δείκτες.
Η Ελένη Βρεττού τόνισε ότι υπάρχει άρρηκτη σύνδεση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, καθώς ο δείκτης κόκκινων δανείων που ήταν 49%, έχει μειωθεί στο 6% και συνεχίζει να πηγαίνει προς το 3%. Υπάρχει θετική πιστωτική επέκταση, και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προσφέρει σημαντική ώθηση και στήριξη στην οικονομία. Η επικεφαλής της Attica Bank παρατήρησε ότι το αφήγημα της βιώσιμης ανάπτυξης αφορά άμεσα και τον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι τράπεζες υλοποιούν προγράμματα που ενθαρρύνουν την πράσινη μετάβαση στις εταιρείες, ενώ και το εποπτικό πλαίσιο ESG έχει γίνει πιο αυστηρό.
Ο Άρις Καρυτινός παρατήρησε την πλευρά του ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν για τον τουρισμό, καθώς κυριαρχούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις μικρού μεγέθους. Πρέπει συνεπώς να αλλάξει η διάρθρωση του προϊόντος ώστε να προωθήσουμε πιο ακριβά το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και να αυξηθεί η τουριστική δαπάνη. Τέλος, τόνισε τη σημασία των επενδύσεων και στις υπόλοιπες κατηγορίες real estate. Το εμπορικό real estate αφορά τις υποδομές, καθώς για να έρθουν στην Ελλάδα οι ξένες επιχειρήσεις πρέπει να μπουν σε «πράσινα» κτίρια γραφείων.
Κλείνοντας, ο Δημήτρης Σκάλκος παρατήρησε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας πηγαίνουν καλά. Ενδεικτικά την περίοδο 2019-2023 πραγματοποιήθηκε το 33% των άμεσων επενδύσεων που είχαν πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα 23 χρόνια. Θεώρησε ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα δεν αποτελούν «φούσκα», αλλά μέρος ενός διεθνούς ανταγωνισμού. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, τόνισε ότι οι εξαγωγές το 2022 αυξήθηκαν, ενώ το 2023 υπήρξε μια κάμψη που συνέβη σε πολλά κράτη λόγω γεωπολιτικών παραγόντων.
To CEO Initiative Forum, πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά από το Fortune Greece και την εταιρεία Tsomokos Communications.