ΣΠΕΦ: Πρόβλημα οι χαμηλές τιμές με τις οποίες αμείβεται η παραγωγή των ΑΠΕ.
Oι χαμηλές τιμές με τις οποίες αμείβεται η παραγωγή των ΑΠΕ δεν περνούν στον καταναλωτή, ενώ τα επόμενα χρόνια οι περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ θα αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, όπως προβλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Στέλιος Λουμάκης.
Σύμφων με τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ το μέσο κόστος για τον καταναλωτή από τις ΑΠΕ είναι γύρω στα 9,7 λεπτά/kWh. Αν προστεθούν και οι υπόλοιπες πιο ακριβές , πράσινες τεχνολογίες τότε η τιμή διαμορφώνεται σε περίπου 10,7 λεπτά/KWh συν το κόστος ΕΤΜΕΑΡ, 2,4 λεπτά/kWh. Όμως με ένα μέσο όρο τιμών λιανικής κοντά στα 15 λεπτά/KWh, συν το ΕΤΜΕΑΡ, τότε το κόστος για τον καταναλωτή φθάνει στα 17,4 λεπτά/KWh. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λουμάκης, στην ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ανέφερε ότι οι χαμηλές τιμές με τις οποίες αμείβεται η παραγωγή από ΑΠΕ δεν μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές αλλά ενισχύουν τα κέρδη των προμηθευτών.
Οσον αφορά στις περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ, οι προβλέψεις του ΣΠΕΦ είναι ότι θα φθάσουν στο 25% της παραγωγής ως το 2030. καθώς η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η προσφορά αυξάνεται συνεχώς με την προσθήκη νέων έργων και οι μπαταρίες ή το δίκτυο απλώς μεταφέρουν την υπερβάλλουσα παραγωγή σε διαφορετικό χρόνο ή τόπο.
Σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών θα φθάσει το 2030 στα 19 GW αντί 13,5 GW που προβλέπει το ΕΣΕΚ, πράγμα που θα οδηγήσει στις περικοπές παραγωγής της τάξης του 25%, χωρίς το όφελος από την φθηνή πράσινη ενέργεια να φθάνει στους καταναλωτές, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά το ρεύμα, ενώ την ίδια στιγμή πολλές επενδύσεις ΑΠΕ θα απαξιώνονται, καθώς θα γίνονται μη βιώσιμες.
Όπως αναφέρει το πρόβλημα δεν μπορεί να θεραπευτεί από την αποθήκευση ή τα δίκτυα, επειδή η αποθήκευση ετεροχρονίζει την έγχυση της παραγωγής, αλλά δεν αυξάνει την ετήσια κατανάλωση, ενώ τα δίκτυα μόνο μεταφέρουν την ενέργεια σε διαφορετική τοποθεσία για κατανάλωση, εφόσον όμως υπάρχει η ζήτηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις και για τις διεθνείς διασυνδέσεις, θεωρώντας ότι οι εξαγωγές και το οικονομικό όφελος τους δεν είναι διασφαλισμένα λόγω των μηδενικών ή αρνητικών τιμών που παρατηρούνται και στις γειτονικές χώρες, όπου επίσης αναπτύσσονται έργα ΑΠΕ με γοργούς ρυθμούς. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις με τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα έχουν κυρίως εισαγωγικό χαρακτήρα, όποτε αναμένεται να επιτείνουν την υπερδυναμικότητα ακόμη περισσότερο.
Τέλος ο κ. Λουμάκης επισήμανε ότι οι πολύ χαμηλές τιμές στη χονδρική αγορά ζημιώνουν και δημιουργούν ελλείμματα στoν Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ενώ με τον τρόπο αυτό οι ΑΠΕ επιδοτούν συστηματικά την προμήθεια και τα κέρδη της.