Eurelectric: Η αύξηση της ζήτησης εκτόξευσε τις τιμές του ηλεκρισμού
Στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες το καλοκαίρι, που είχε προκαλέσει την κινητοποίηση τόσο του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και κυβερνήσεων χωρών της ΝΑ Ευρώπης αναφέρθηκε η Eurelectric, επισημαίνοντας ότι όντως το καλοκαίρι του 2024 οι τιμές στην περιοχή έφθασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, το ίδιο όμως συμβαίνει και τώρα στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και ειδικά στη Γερμανία.
Σύμφωνα με έκθεση της Eurelectric για τις εξελίξεις στις τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, η αστάθεια των τιμών το καλοκαίρι του 2024 αυξήθηκε περισσότερο από 100% σε σύγκριση με το 2023 λόγω της αυξημένης ζήτησης ειδικά κατά τις βραδινές ώρες που δεν υπάρχει παραγωγή από φωτοβολταϊκά. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι στην Ελλάδα η ηλιακή ενέργεια αντισταθμίστηκε κυρίως από το ακριβό φυσικό αέριο, το οποίο ανέβασε τις τιμές για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευέλικτη παραγωγή και οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην εξομάλυνση των κορυφών στις τιμές.
Μάλιστα η Eurelectric υιοθέτησε την επιχειρηματολογία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας ότι οι αυξημένες εξαγωγές στην Ουκρανία επηρέασαν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρό βαθμό, σε αντίθεση με τη θέση που διατύπωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο τα ίδια τα στοιχεία που παραθέτει η Eurelectric δείχνουν πως φέτος το καλοκαίρι, πέρα από τη αύξηση της ζήτησης εντός ΕΕ υπήρξε και αύξηση της ζήτησης από τρίτες χώρες, που ικανοποιήθηκε με εξαγωγές από την Ευρώπη. Το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που η ΕΕ εμφανίζεται εξαγωγική, μετά από σειρά ετών κατά την οποία ήταν καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2020 ήταν 12.091 GWh, το 2021 6.310 GWh, το 2022 16.338 GWh, το 2023 ήταν 2.899 GWh αλλά στα μέσα 2024 η ευρωπαϊκή αγορά γίνεται εξαγωγική με 5.471 GWh.
Στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις Αγορές Επόμενης Ημέρας από 120 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μειώθηκαν σε περίπου 90 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.
Αντίθετα στη Γερμανία στις αρχές Νοεμβρίου, η μέγιστη τιμή spot εκτοξεύτηκε στα 820 ευρώ/MWh (6/11 στις 17:00), επειδή η αιολική παραγωγή έπεσε στο 0,2% της εγκατεστημένης ισχύος. Παρόμοιες τιμές παρουσίασαν και οι ανατολικοί γείτονες της Γερμανίας.
Από τα στοιχεία της Eurelectric προκύπτει ότι η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση χονδρική του 2023 στην ΕΕ ήταν 97,33 ευρώ/MWh και το πρώτο εξάμηνο του 2024 μόλις 79,13 ευρώ/MWh.