Η απόφαση στο τέλος του 2026 να σβήνουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες είναι ειλημμένη.
Στα τέλη του 2025 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον της τελευταίας – και πιο σύγχρονης- λιγντιτικής μονάδας της ΔΕΗ, της “Πτολεμαϊδα 5”, για το αν θα μετατραπεί σε μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου (CCGΤ) ή σε αιχμιακή μονάδα (peaker”), καθώς στην εκπνοή του 2026 παύει οριστικά η λειτουργία της ως μονάδα καύσης λιγνίτη.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, απαντώντας σε ερώτηση ακατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρίας 2025-2027 σε περισσότερους από 150 αναλυτές,, ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις για την “επόμενη ζωή” της “Πτολεμαϊδας 5” δεν έχουν ληφθεί ακόμα και ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα αποφασιστεί αν θα μετατραπεί σε CCGT ή σε peaker. Kαι τα δύο πάντως λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Ας σημειωθεί ότι μονάδες peaker είναι μονάδες που λειτουργούν στις αιχμές, δηλαδή όταν η ζήτηση κορυφώνεται και συνήθως πωλούν το ρεύμα που παράγεται εκείνες τις ώρες σε πολύ υψηλές τιμές. Στο εξωτερικό ήδη αρκετές μονάδες άνθρακα έχουν μετατραπεί σε peaker με καύση φυσικού αερίου.
Οπως είπε ο κ. Στάσσης, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να υπάρχει στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, στο ερώτημα όμως αν θα είναι μονάδες συνδυασμένου κύκλου ή μονάδες αιχμής, απάντησε ότι με τον τρόπο που εξελίσσεται η ζήτηση και η παραγωγή των ΑΠΕ θεωρεί ότι το σύστημα θα χρειαστεί πρόσθετα peakers της τάξης των 300 MW για την ευελιξία και την επάρκεια του συστήματος.
Παράλληλα, ο κ. Στάσσης δήλωσε πως γενικότερα στην περιοχή δεν βλέπει χώρο για περισσότερες μονάδες συνδυασμένου κύκλου, προσθέτοντας όμως ότι στα επόμενα χρόνια θεωρεί πιθανή την κατασκευή μίας τέτοιας μονάδας στη Βουλγαρία. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι τώρα αυτό δεν είναι στα πλάνα της ΔΕΗ.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά στην απολιντιτοποίηση, δηλώνοντας ότι στο τέλος του 2026 θα σβήσουν όλες οι μονάδες λιγνίτη της εταιρίας, ενώ από το 2027 θα αρχίσουν να αποσύρονται και πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά, με το χρονοδιάγραμμα πάντως να εξαρτάται από την πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, ύψους 10,1 δισ. ευρώ, την τριετία 2025-27 είπε ότι κατ’ αρχήν δεν σκοπεύει να επεκταθεί πέραν των χωρών που ήδη δραστηριοποιείται δηλαδή Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ιταλία. Η έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη του pipeline στα ΑΠΕ, τις επενδύσεις στα δίκτυα (Ελλάδα και Ρουμανία). Πρόσθεσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα δεν προβλέπει εξαγορές, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν βρεθεί μία καλή ευκαιρία σε αιολικά να προχωρήσει σε εξαγορά.
Στόχος για το 2027 είναι τα 11,8 GW σε ΑΠΕ και Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ. Δεσμεύτηκε για τη διανομή μερίσματος, που θα αυξάνεται κάθε χρόνο με στόχο να φθάσει στο 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027, από 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023 και EBITDA 2,7 δισ. ευρώ το 2027 από 1,8 δισ. ευρώ το 2024.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο προβλέπονται στα 800 εκατ. ευρώ το 2027 από 350 εκατ. ευρώ το 2024
Ερωτώμενος για το δανεισμό της εταιρίας, ο οποίος έχει αυξηθεί όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2024 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, είπε ότι μπορεί να αυξηθεί μεν αλλά θα παραμείνει κάτω από την οροφή των 3x-3,2x,( σχέση δανεισμού προς EBITDA), που έχει θέσει η ίδια η διοίκηση της εταιρίας.