Διαφωνούν οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ για τα δυναμικά, πορτοκαλί, τιμολόγια, καθώς θεωρούν ασφυκτικό το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, χωρίς να δίνει περιθώρια στον ανταγωνισμό.
Πρόκειται για το βασικό συμπέρασμα από το κείμενο που κατέθεσε ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ επί της πρότασής της για τα δυναμικά τιμολόγια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΣΠΕΝ μιλά για υπερρύθμιση, για δυσμενείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και στην οικονομική αποδοτικότητα των δυναμικών τιμολογίων, που θα τα καταστήσει αναποτελεσματικά και αδιάφορα για τους καταναλωτές.
Ο Σύνδεσμος προτείνει η δυναμική τιμολόγηση να αποσυνδεθεί πλήρως από τη χρωματική σήμανση, δηλαδή το πορτοκαλί χρώμα του τιμολογίου, υποστηρίζοντας ότι η ταύτιση με το χρώμα οδηγεί σε υπερρύθμιση και ομογενοποίηση των δυναμικών τιμολογίων, κυρίως όσον αφορά στους Μεγάλους Πελάτες, προς τους οποίους ήδη διατίθενται εξατομικευμένα δυναμικά προϊόντα με ωριαία τιμολόγηση.
Ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι το πλαίσιο εφαρμογής των δυναμικών τιμολογίων δεν θα πρέπει να οδηγεί και πάλι στη θέσπιση «ρυθμιζόμενου» τιμολογίου, ενώ πρέπει να είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες αρχές και διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Χαρακτηρίζει επαχθέστατη την πρόβλεψη ότι τόσο οι τιμολογιακοί όροι («Πάγια Χρέωση», «Βασική Τιμή» και ο «συντελεστής Β») όσο και οι Ειδικοί Όροι Προμήθειας δεν θα μπορούν να τροποποιηθούν μονομερώς από τον προμηθευτή, για οποιοδήποτε λόγο, υποστηρίζοντας ότι η πρόβλεψη αυτή νομοτελειακά δημιουργεί δυναμικά τιμολόγια ιδιαίτερα χαμηλής οικονομικής αποτελεσματικότητας και εμπορικότητας.
Σχετικά με την απαγόρευση της επιβολής τελών τερματισμού των συμβάσεων, ο ΕΣΠΕΝ αναφέρει ότι ο περιορισμός θα έπρεπε να αφορά μόνο τους οικιακούς πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής έως και 25 kVA) και όχι κάθε Τελικό Πελάτη. Ζητεί να απαλειφθεί η υποχρέωσης υποβολής στη ΡΑΑΕΥ των Γενικών και των Ειδικών Όρων Σύμβασης με τους Μεγάλους Πελάτες, ενώ για τον ορισμό ανώτατου ορίου τιμής προτείνει να υπάρχει μόνον ως εμπορική δυνατότητα,. Οπως αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ, ο ορισμός ανώτατου ορίου, χωρίς να προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις επιβολής του αντίκειται στην ίδια την φύση του δυναμικού τιμολογίου, διαμορφώνει συνθήκες υπερρύθμισης και επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού και την οικονομική αποτελεσματικότητα των δυναμικών τιμολογίων.
Το άλλο κρίσιμο ζήτημα, που επισημαίνει ο φορέας των προμηθευτών είναι η αύξηση του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης. Πλέον το κόστος εξισορρόπησης ξεπερνά το 20% του κόστους που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά. ‘Οπως αναφέρει, η αποτελεσματική διαχείριση των χρεώσεων αυτών από τους προμηθευτές όσο και η οικονομικά αποδοτική ενσωμάτωση τους σε δυναμικά τιμολόγια με γνωστοποίηση της «Τελικής Τιμής Προμήθειας» για την επόμενη ημέρα, δεν είναι επί του παρόντος εφικτή.
Επίσης υπενθυμίζει ότι η ωριαία λειτουργία της αγοράς δεν ισχύει για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα και για το Σύστημα της Κρήτης, τη στιγμή που βασική προϋπόθεση για τα δυναμικά τιμολόγια είναι οι ωριαίες (κατ’ ελάχιστον) τιμές στη χονδρική αγορά, προκειμένου να τιμολογηθεί ανάλογα η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια