Κατοικία, γραφεία και χώροι αναψυχής στις εγκαταστάσεις της πρώην “Ζυθοποιίας ΦΙΞ” στη Θεσσαλονίκη
– Εγκρίνεται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) 34, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, το οποίο περιλαμβάνει κτήρια του βιομηχανικού συγκροτήματος «Ζυθοποιία ΦΙΞ» που έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
– Καταργούνται οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές και καθορίζονται νέες.
– Διασπάται το Ο.Τ. 34 σε δύο -στο Ο.Τ. 34 και στο Ο.Τ.34 Α- και δημιουργείται πεζόδρομος 5 μέτρων που τα συνδέει.
– Δημιουργείται κοινόχρηστος χώρος.
– Στο ΟΤ 34 Α καθορίζονται χρήσεις γης για: κατοικία, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώρους συνάθροισης κοινού/ συνεδριακά κέντρα, για εμπορικά καταστήματα/παροχής υπηρεσιών, ενώ δεν επιτρέπονται υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, όπως και εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων και εκθεσιακά κέντρα. Επίσης καθορίζονται χρήσεις για γραφεία, κέντρα έρευνας, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, για εστίαση, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Παράλληλα, στα διατηρητέα κτήρια του βιομηχανικού συγκροτήματος «Ζυθοποιία ΦΙΞ» επιτρέπεται και η χρήση για εργαστήρια ποτοποιίας και παγοποιίας.
Η ιστορία του βιομηχανικού συγκροτήματος
Η Ζυθοποιία ΦΙΞ κατασκευάστηκε το 1888, ως οινοπνευματοποιείο με ιδιοκτήτη τον Μισραχή. Το 1892 εισέρχονται στην διοίκηση και οι οικογένειες Αλλατίνι και Φερναντές. Το 1909, δημιουργείται στην απέναντι πλευρά το παγοποιείο της εταιρίας “Γεωργιάδης και ΣΙΑ” και το 1912 δημιουργεί το ζυθοποιείο “Νάουσα”. Το 1912 το εργοστάσιο των Μισραχή, Αλλατίνι και Φερναντές ξεκινάει την λειτουργία του ως ζυθοποιείο “Όλυμπος” και λίγα χρόνια αργότερα ενώνεται με το ζυθοποιείο “Νάουσα” που βρίσκεται απέναντι. Έτσι προκύπτει το γνωστό εταιρικό σχήμα “Όλυμπος Νάουσα”, με το 40% των μετοχών να ανήκει στον Ιορδάνη Γεωργιάδη και το 60% στους Αλλατίνι, Μισραχή και Φερναντές.
Το βιομηχανικό συγκρότημα άρχισε να λειτουργεί με τέσσερα τμήματα, το βυνοποιείο (το μοναδικό στην Ελλάδα εκείνη την εποχή), το ζυθοποιείο, το εμφιαλωτήριο και το παγοποιείο. Το 1926, η αθηναϊκή ζυθοποιεία “Κάρολος Φιξ”, που λειτουργούσε ήδη στην Αθήνα από το 1864, με τον Βαυαρό βασιλιά Όθωνα να της έχει παραχωρήσει το μονοπώλιο παραγωγής μπύρας για 100 χρόνια, αγοράζει το ποσοστό των Αλλατίνι, Μισραχή, Φερναντές και έτσι ο Γεωργιάδης βρίσκεται συνέταιρος με τον Κάρολο Φιξ. Ο Ιορδάνης Γεωργιάδης και ο γιος του Γιώργος αναλαμβάνουν την διοίκηση του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Ιδέα του Ιορδάνη Γεωργιάδη ήταν η δημιουργία του ζυθεστιατορίου Όλυμπος Νάουσα, στο κτίριο που στέγαζε τα γραφεία της επιχείρησης.
Το 1950, ο Αντώνιος Φιξ, αποχωρεί από την οικογενειακή επιχείρηση και δημιουργεί την ζυθοποιεία Άλφα, που το 1961 κυκλοφορεί την πρώτη μπύρα της. To 1959, το συγκρότημα επεκτείνεται, νέα κτίρια προστίθενται, μεταξύ των οποίων το εμφιαλωτήριο με την τζαμαρία που βρίσκεται πάνω στον δρόμο, σε σχέδια του Τάκη Ζενέτου. Το 1963, λήγει το μονοπώλιο και ιδρύεται η ανταγωνιστική εταιρεία Amstel (η οποία σήμερα διανέμεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όπως και η Άλφα) κρίσιμο σημείο για την πορεία της Φιξ. Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί για 20 ακόμα χρόνια, οπότε και εγκαταλείπεται, όταν το 1983 η εταιρεία κηρύσσει πτώχευση και όλη η ακίνητη περιουσία της περιέρχεται στην Εθνική Τράπεζα.
Το 1991, έπειτα από πλειστηριασμό, η οικογένεια Ζαφειρίδη αγοράζει το συγκρότημα με κύριο στόχο την πολιτιστική εκμετάλλευση, ωστόσο, το 1995, το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει το εργοστάσιο και τον τεχνολογικό εξοπλισμό ως ιστορικά – διατηρητέα κτήρια. Μερικά κτήρια που δεν κρίθηκαν διατηρητέα ενοικιάστηκαν σε ιδιώτες, οι οποίοι συνεχίζουν να τα λειτουργούν σήμερα ως χώρους διασκέδασης και τέχνης.
Το βιομηχανικό συγκρότημα «ΦΙΞ» έχει έκταση 28.000 τ.μ. και κάποτε το νότιο άκρο του ήταν η θάλασσα, διαρρύθμιση που έπαψε να ισχύει αφότου φτιάχτηκε η 5η προβλήτα του λιμανιού. Το κτίριο του εργοστασίου είναι σχεδιασμένο με βάση τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά κτήρια του 20ου αιώνα, ενώ στα ίδια πρότυπα έχουν κατασκευαστεί και τα υπόλοιπα κτίρια της γύρω περιοχής. Μύλος, Βίλκα, Σφαγεία και Μουσείο Ύδρευσης παρουσιάζουν τα ίδια μορφολογικά στοιχεία και μαζί με το «ΦΙΞ» αποτέλεσαν την πρώτη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο αποτελεί έναν ενιαίο χώρο με ορθογωνική κάτοψη και είναι κτισμένο έτσι ώστε να ακολουθεί τα στάδια παραγωγής για να είναι λειτουργικό, καθιστώντας το ολόκληρο ως μία μηχανή 11.000 τ.μ. Στο συγκρότημα έχουν ανεγερθεί μεταγενέστερα επιπλέον κτίσματα από οπλισμένο σκυρόδεμα, με το πιο σημαντικό από αυτά να είναι το εμφιαλωτήριο, στα αριστερά της εισόδου του συγκροτήματος
Τοπόσημο στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, κατασκευασμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στην πρώην βιομηχανική ζώνη της πόλης, σε κοντινή απόσταση από την ακτογραμμή και τον εμπορικό λιμένα. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικής και οικοδομικής αρχιτεκτονικής της εποχής, αλλά και σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, από το 19ο αι. στους βασικούς τομείς παραγωγής της, αλευρόμυλοι ΑΛΑΤΙΝΙ, κλωστοϋφαντουργία ΥΦΑΝΕΤ, ζυθοποιία ΦΙΞ. Συγχρόνως, αποτελεί το κυριότερο σημείο αναφοράς της δυτικής βιομηχανικής ζώνης της νεότερης πόλης της Θεσσαλονίκης, στο β’ ήμισυ του 19ου αιώνα, λιμάνι, τελωνείο, παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, δίκτυα υποδομής, φωταέριο, ύδρευση, παγοποιία, αλευροβιομηχανία, βυρσοδεψεία. Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επαναφέρει το θέμα της αξιοποίησης του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη διάσωσή του ως τεκμήριο της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, της οικοδομικής ιστορίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης, στον 19ο αι., που αντανακλά τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά πρότυπα της εποχής. Επιδιώκουμε την αποκατάσταση και επανάχρησή του συγκροτήματος – τοπόσημου της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης. Έτσι, αναβαθμίζουμε το πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης και του λιμένος της, πέραν της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Η δρομολογούμενη, μετά και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ανάπλαση στις εγκαταστάσεις δημιουργεί ένα νέο πολιτιστικό τοπόσημο στη Θεσσαλονίκη με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο. Αναβαθμίζει, ουσιαστικά, και το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης, καθώς πέραν της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση σύγχρονων πολιτιστικών χρήσεων».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δήλωσε: «Με το Προεδρικό Διάταγμα για την πρώην “Ζυθοποιίας ΦΙΞ” στη Θεσσαλονίκη ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου με χαρακτηριστικά μητροπολιτικής ανάπλασης, που μπορεί να συμβάλει στη συνολική αναβάθμιση της πόλης, δημιουργώντας ένα νέο τοπόσημο. Διασώζονται και αξιοποιούνται τα ιστορικά, εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτίσματα της ζυθοποιίας, ενώ με τον καθορισμό χρήσεων γης για κατοικία, αναψυχή, μικρές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, τουριστικά καταλύματα και χώρους γραφείων, δίνεται η δυνατότητα ανέγερσης νέων κτηρίων, δημιουργώντας ένα γενικό σύνολο, όπου συνυπάρχει το παλαιό με το νέο. Παράλληλα, προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι με πεζόδρομο και πλατείες, όπου οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις επισκέψεις τους στον χώρο της ανάπλασης. Συντονισμένα και μεθοδικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνδράμει, αποφασιστικά, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που βελτιώνουν την εικόνα και το επίπεδο των πόλεών μας».