Η διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου ξανά στο τραπέζι κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο
H ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου και στο μέλλον με το Ισραήλ, το πρότζεκτ Great Sea Interconnector, αναμένεται για μία ακόμα φορά να απασχολήσεις τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς ακόμα εκκρεμούν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και οι λεπτομέρειες της συμμετοχής της Κύπρου στο έργο.
Παρότι στις επίσημες ανακοινώσεις Αθήνας και Λευκωσίας, η ηλεκτρική διασύνδεση δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, αποτιμώντας και τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνο.
Η ΕΤΕπ για μία ακόμα φορά φάνηκε επιφυλακτική. Δεν έδωσε το πράσινο φως, για να ξεκλειδώσει η δανειοδότηση του έργου, με 500 εκατ. ευρώ, πράγμα που θα άνοιγε το δρόμο για να ολοκληρωθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του project, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα έθεσε μία σειρά από προαπαιτούμενα για να αποφασίσει σχετικά με τη δανειοδότηση, που ακόμα και στο πιο ευοίωνο σενάριο παραπέμπουν σε μία αρκετά χρονοβόρο διαδικασία, τουλάχιστον μερικών μηνών. Κατ’ αρχήν ζητά να υπάρξει πρώτα η έγκριση από τις Βρυξέλλες των επικαιροποιημένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (EΣEK) της Ελλάδας και της Κύπρου. Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα η Κομισιόν ειδοποίησε την Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς και άλλες χώρες-μέλη, ότι έχουν καθυστερήσει να υποβάλουν τα τελικά τους ΕΣΕΚ
Αλλά και μετά την έγκριση από τις Βρυξέλλες των επικαιροποιημένων σχεδίων, η ΕΤΕπ αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις για την ανάλυση κόστους-οφέλους του έργου.
Η οικονομική βιωσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου εξ αρχής, από την εποχή του “προκατόχου” του Euroasia Interconnector είχε προβληματίσει την ΕΤΕπ, η οποία πριν από περίπου 1 1/2 χρόνο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά. Παρότι έκτοτε άλλαξαν πολλά, ο Euroasia έγινε Great Seat Interconnector, και ο ΑΣΜΗΕ ανέλαβε το έργο, η τράπεζα φαίνεται ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της.
Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα 100 εκατ. ευρώ, εν αναμονή της αξιολόγησης που διενεργεί αμερικανικός οίκος για λογαριασμό της Λευκωσίας. Ενδεχομένως από τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών να υπάρξουν νεόερα επί του θέματος, δεδομένου ότι το deadline που η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση είχε δώσει για την ανακοίνωση των αποφάσεών της εκπνέει σε λίγα εικοσιτετράωρα.
Πέραν τούτων όμως υπάρχουν και μία σειρά από ρυθμιστικά ζητήματα, τα οποία ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση.
Εν τω μεταξύ η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ, με αντικείμενο και την ηλεκτρική διασύνδεση, που επρόκειτο να υπογραφεί χθες , αναβλήθηκε, καθώς ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κόεν δεν ήλθε τελικώς στην Αθήνα, λόγω του έκτακτου κυβερνητικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ σχετικά με τις εξελίξεις στον Λίβανο.
Σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Λευκωσία στη δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας, ενώ νωρίτερα θα απευθύνει ομιλία, μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου στο 2ο Επιχειρηματικό Συνέδριο που διοργανώνεται με τη στήριξη των Εμπορικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ υπουργών των δύο χωρών και κατόπιν ακολουθεί η τέταρτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας με τη συμμετοχή των δύο ηγετών και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II.
Ας σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία της τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία , το πιθανότερο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.