Η αγορά εξισορρόπησης ανεβάζει το κόστος ρεύματος.
Ανησυχητικές διαστάσεις για τις τιμές του ηλεκτρισμού κινδυνεύει να λάβει η σημαντική αύξηση που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης, ένα κόστος που ξεπερνά το 20% των ήδη υψηλών τιμών που διαμορφώνονται καθημερινά στη χονδρική αγορά και προστίθεται σε αυτές, επιβαρύνοντας τους προμηθευτές και κατ’ επέκταση του καταναλωτές.
Το καμπανάκι έχουν ήδη “κτυπήσει” οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, καθώς η άνοδος των τιμών και η έντονη μεταβλητότητα τους στις δύο αγορές χονδρικής, την Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) και την Ενδοημερήσια, οδηγεί στην αύξηση των χρεώσεων για την εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση, δηλαδή των τριών Λογαριασμών Προσαυξήσεων (ΛΠ) στην Αγορά Εξισορρόπησης. Πρόκειται για τα λεγόμενα uplifts, των οποίων το συνολικό κόστος τον Οκτώβριο έφθασε στα 24,178 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ To ποσό αυτό προστίθεται στη τιμή χονδρικής, όπως αυτή διαμορφώνεται στην DAM και την ενδοημερήσια αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο η μέση τιμή χονδρικής στις δύο αγορές ήταν 92,964 ευρώ/MWh, η οποία τελικά ανέβηκε στα 113,853 ευρώ/MWh μετά την πρόσθεση των 24,178 ευρώ/MWh, δηλαδή του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης. Τον Νοέμβριο, που οι τιμές στη χονδρική παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο και μεταβλητότητα σε σχέση με τον Οκτώβριο, φθάνοντας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 137,42 ευρώ/MWh ως μέση τιμή, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των uplifts.
Ας σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος χειρίζεται την Αγορά Εξισορρόπησης, δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα τον πίνακα για τους τρεις Λογαριασμούς Προσαυξήσεων του Νοεμβρίου.
Eνδεικτικό του ρυθμού αύξησης των εν λόγω Λογαριασμών είναι ότι τον Οκτώβριο το συνολικό τους κόστος αυξήθηκε περίπου 25% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 19,317 ευρώ/MWh. Tον Ιανουάριο το κόστος των uplifts ήταν 13,35 ευρώ/MWh, τον Φεβρουάριο διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα, στα 13,58 ευρώ/MWh, τον Μάρτιο ανέβηκε στα 14,33 ευρώ/MWh, τον Απρίλιο στα 15,8 ευρώ/MWh, τους δύο επόμενους μήνες κινήθηκε στα 11,67 και στα 12,32 ευρώ/MWh αντίστοιχα, για να φθάσει τον Ιούλιο, με την θερινή κρίση τιμών, στα 15, 2 ευρώ/MWh και τον Αύγουστο στα 15,83 ευρώ/ MWh.
H μέση τιμή των uplifts κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου διαμορφώνεται στα 15,417 ευρώ/MWh
Eν τω μεταξύ, στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, μετά από ένα μικρό διάλειμμα τις προηγούμενες ημέρες, οι τιμές αυξάνονται και πάλι. ‘Ετσι σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ανέρχεται στα 173,78 ευρώ/MWh,κατά 13% υψηλότερα από χθες. ‘Οσο για τη μέγιστη οριακή τιμή της ημέρας φθάνει στα 318,10 ευρώ/MWh με την ελάχιστη στα 110,28 ευρώ/MWh. Aυξημένες είναι και οι εξαγωγές, στο 16,5% του συνολικού όγκου συναλλαγών.
Η πτώση των θερμοκρασιών στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγή των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών και την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο χθες έκλεισε στα 48,455 ευρώ/MWh (-0,411%), έχουν οδηγήσει σε άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού στην ΕΕ, με τις περισσότερες αγορές να κινούνται μεταξύ των 170 και των 190 ευρώ/MWh, εκτός των χωρών της Ιβηρικής και ορισμένων σκανδιναβικών κρατών.
Παρότι η συγκράτηση των τιμών λιανικής από τους προμηθευτές για τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου σε συνδυασμό με την επιδότηση που θα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης -ενδεχομένως και σήμερα κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ- απέτρεψαν μία μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών τον μήνα αυτό, οι ενδείξεις για τις τιμές το επόμενο χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου ευνοϊκές.