Με εγγυήσεις και φθηνά δάνεια από την ΕΤΕπ θα προχωρήσουν τα βιομηχανικά ΡΡΑs
Εγγυήσεις και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των PPAs, μείωση των φόρων στον ηλεκτρισμό, αποζημίωση της ευέλικτης ισχύος και σειρά άλλων μέτρων ζητούν από κοινού οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της ΕΕ μαζί με τη Eurelectric, για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους της ενέργειας αλλά και της μετάβασης σε μία οικονομία απαλλαγμένη από το διοξείδιο του άνθρακα.
Αναγνωρίζοντας πλέον το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, φέτος για πρώτη φορά η Eurelectric ο φορέας των ευρωπαϊκών εταιριών ηλεκτρισμού συναντήθηκε με 10 ενώσεις ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ευρώπης, τη CEFIC αλλά και την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Αλουμινίου, στον λεγόμενο “Διάλογο της Αμβέρσας”.
Η συνάντηση κατέληξε στην πρόταση για έξι δράσεις με στόχο την άμβλυνση του κόστους μετάβασης της βιομηχανίας έντασης ενέργειας στον εξηλεκτρισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς, εν όψει της κατάρτισης του Clean Industrial Deal ( Συμφωνία για την Καθαρή Βιομηχανία),
Οι έξι δράσεις αφορούν :
. Tη διευκόλυνση της πρόσβασης σε συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις για βιομηχανικούς καταναλωτές,
. Την ενίσχυση της χρηματοδότησης τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα
. Την εξομάλυνση των φόρων και εισφορών ηλεκτρικής ενέργειας
. Την ανάπτυξη ευελιξίας
. Την αντιμετώπιση της συμφόρησης στα δίκτυα και στις υποδομές
. Τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας.
‘Ολοι οι συμμετέχοντες στο Διάλογο της Αμβέρσας αναγνώρισαν την ανάγκη της βιομηχανίας να επιταχύνει την άμεση και έμμεση βιομηχανική ηλεκτροδότηση και να μειώσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας με τους εμπορικούς εταίρους, διατηρώντας παράλληλα την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, υιοθετώντας την έκθεση του Mario Draghi,
«Για να επιτευχθεί σωστή ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικότητας και απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα πρέπει να επωφεληθούν από σαφή κίνητρα για τη μετάβαση στον εξηλεκτρισμό» – δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby, υπογραμμίζοντας ότι πρωταρχική σημασία έχει οι επενδύσεις να είναι βιώσιμες.
«Μια αγορά μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα με μακροπρόθεσμα επενδυτικά σήματα, κίνητρα για την ενίσχυση των υποδομών και χαμηλότερους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια . Πρόκειται για λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως» – πρόσθεσε .
Τα ΡΡΑs και άλλα μακροπρόθεσμα εργαλεία συμβάσεων παρέχουν προβλεψιμότητα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές ενέργειας, ενθαρρύνουν τις καθαρές επενδύσεις και υποστηρίζουν την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο, η περιορισμένη διαθεσιμότητα των εργαλείων αυτών στις χώρες της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια και σε υψηλότερες μέσες τιμές για ορισμένους καταναλωτές . Η αναθεώρηση του Σχεδίου της Αγοράς Ηλεκτρισμού (EMD) καταργεί ήδη ορισμένα από τα υπάρχοντα εμπόδια για την ανάπτυξη των ΡΡΑs , επιτρέποντας στους καταναλωτές να συνάπτουν συμβάσεις με πολλούς προμηθευτές, να ομαδοποιούν τη ζήτηση και να διασφαλίζουν εγγυήσεις για τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου. Ωστόσο, η υλοποίηση καθυστερεί. Προκειμένου να εξασγαλιστούν πρόσθετες επιλογές στους βιομηχανικούς καταναλωτές, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα ειδικό παράθυρο δανεισμού και να παρέχει οικονομικές εγγυήσεις για να μειώσει το ρίσκο και να δώσει περαιτέρω κίνητρα στις βιομηχανίες να συνάψουν ΡΡΑs
H επιτάχυνση της βιομηχανικής ηλεκτροδότησης απαιτεί περισσότερη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει αύξηση των προγραμμάτων πράσινης χρηματοδότησης, επέκταση επιχορηγήσεων από κρατικές ενισχύσεις, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας και Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για την περαιτέρω ενθάρρυνση των επενδύσεων, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει μια Tράπεζα Eξηλεκτρισμού, καθώς και ειδικές νέες περιοχές επιτάχυνσης του εξηλεκτρισμού, με εξορθολογισμό των αδειοδοτήσεων για τους βιομηχανικούς κλάδους. Κάθε καθεστώς στήριξης θα πρέπει να είναι στοχευμένο και να αποφεύγονται οι αδικαιολόγητες επιπτώσεις στην ενιαία αγορά.
Ένας άλλος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας είναι η διόρθωση της στρεβλής ενεργειακής φορολογίας στην Ευρώπη. Οι φόροι στην ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ ως μερίδιο του τελικού λογαριασμού είναι τρεις και τρεισήμισι φορές υψηλότεροι για τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές σε σύγκριση με το φυσικό αέριο. Οι χρεώσεις δικτύου περιλαμβάνουν επίσης αρκετούς κρυφούς φόρους, ανάλογα με τις χώρες- μέλη . Η Κομισιόν μπορεί να χαρτογραφήσει τους φόρους σε κάθε χώρα, διαχωρίζοντας τους φόρους, που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού από εκείνους που αφορούν άλλες υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, όπως οι κοινωνικές πολιτικές. Απαιτείται επειγόντως παρέμβαση στην γΕυρωπαϊκή Φορολογική Οδηγία για τη διόρθωση αυτής της διακριτικής μεταχείρισης.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Eurelectric θεωρεί ότι, οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν, καθώς εισέρχονται στην αγορά φθηνότερες τεχνολογίες ΑΠΕ και χαμηλών εκπομπών CO2. Η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα, όμως, πρέπει να υποστηριχθεί από ευέλικτους πόρους που να αντισταθμίζουν το ευμετάβλητο κόστος της προμήθειας, καθώς και από την ενίσχυση των δικτύων.
Όλοι οι συμμετέχοντες στον Διάλογο της Αμβέρσας τόνισαν την ανάγκη για περισσότερη ευελιξία, προκειμένου η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική στη μελλοντική οικονομία χωρίς άνθρακα
Από την πλευρά της προσφοράς, η αποθήκευση, μαζί με την ευέλικτη παραγωγή, μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στις διακυμάνσεις της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την πλευρά της ζήτησης όμως , θα χρειαστεί περισσότερη ευελιξία. Όι βιομηχανικοί καταναλωτές πρέπει να μπορούν να μετατοπίσουν την κατανάλωσή τους σε περιόδους χαμηλότερης ζήτησης ή σε σημεία υψηλότερης διαθεσιμότητας ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν κατά τη βούλησή τους να έχουν πρόσβαση στις αγορές ευελιξίας, σε μηχανισμούς αποζημίωσης της ισχύος (capacity), όπως προβλέπει το Σχέδιο Μεταρρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, επαρκή αμοιβή και κατάλληλα μηνύματα τιμών.