Αυξήσεις αντικειμενικών σε περιοχές των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου
Νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε περιοχές γύρω από τον Ελληνικό φέρνει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία αναθεωρούνται οι Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου ( Σ.Α Ο) και οι συντελεστές Οικοπέδου (Σ.Ο). Πρόκειται για απόφαση που αφορά τους δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, που φιλοξενούν ζώνες του έργου του Ελληνικού.
Την απόφαση υπέγραψαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υφυπουργός, Χρίστος Δήμας. Η νέα ρύθμιση εισάγει αναθεωρημένους συντελεστές Σ.Α.Ο. (Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου) και Σ.Ο. (Συντελεστής Οικοπέδου),
Υπενθυμίζεται ότι η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπολογίζεται με βάση τρεις βασικούς παράγοντες: την Τιμή Ζώνης (Τ.Ζ.), τον Συντελεστή Οικοπέδου (Σ.Ο.) και τον Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.). Οι αλλαγές στους συντελεστές προκαλούν είτε αύξηση είτε μείωση της αντικειμενικής αξίας. Στην νέα απόφαση ορισμένοι συντελεστές έχουν τροποποιηθεί ώστε να αυξάνεται η αντικειμενική αξία σε περιοχές με καλύτερη θέα, υποδομές ή εμπορικότητα. Εισάγονται δε και νέοι συντελεστές για περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. μικρότερο Σ.Α.Ο.). Έμφαση δίνεται στις Ζώνες Α και Β, που περιλαμβάνουν περιοχές υψηλής ζήτησης στους δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις από τη νέα απόφαση εντοπίζονται σε ακίνητα που βρίσκονται στον παραλιακό άξονα ή κοντά σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Λεωφόρος Ποσειδώνος και οι εσωτερικοί δρόμοι της Ζώνης Β. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αυξημένες αντικειμενικές αξίες και συνεπώς σε υψηλότερους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μεταβίβασης και ο φόρος κληρονομιάς. Επιπλέον, επηρεάζονται τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), οι πολεοδομικές εισφορές και άλλα κόστη που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία.
Οι αναπροσαρμογές αφορούν κυρίως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το “Πρώτο Θέμα”, ακίνητα υψηλής ζήτησης, κυρίως σε περιοχές με έντονη εμπορικότητα και αναπτυξιακό ενδιαφέρον, όπως αυτές γύρω από τον παραλιακό άξονα και τις κεντρικές αρτηρίες των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου. Στη Ζώνη Α, που καλύπτει περιοχές όπως η Λεωφόρος Ποσειδώνος, οι νέοι συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) και οικοπέδου (Σ.Ο.) φέρνουν σημαντικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, για ακίνητα με Σ.Α.Ο. 0,205, ο Σ.Ο. αυξήθηκε από 1,38 το 2022 σε 1,62 το 2024, οδηγώντας σε αυξημένη φορολογική επιβάρυνση. Επιπλέον, νέοι Σ.Α.Ο., όπως το 0,052 με Σ.Ο. 6,38 και το 0,172 με Σ.Ο. 1,93, προστέθηκαν στη Ζώνη Α, επηρεάζοντας κυρίως διαμερίσματα και κατοικίες στον παραλιακό άξονα.
Στη Ζώνη Β, οι περιοχές όπως η Ζάκυνθου, η Μ. Κάλλας και η Αγ. Γεράσιμου επίσης επιβαρύνονται σημαντικά. Για παράδειγμα, για ακίνητα με Σ.Α.Ο. 0,46, ο Σ.Ο. αυξήθηκε από 0,79 το 2022 σε 1,04 το 2024, ενώ εισήχθησαν νέοι Σ.Α.Ο., όπως το 0,175 με Σ.Ο. 2,72. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν κυρίως μικρότερα ακίνητα ή οικόπεδα σε περιοχές μέσης εμπορικότητας, αυξάνοντας τη συνολική φορολογική επιβάρυνση. Αντίστοιχα, στη Ζώνη Γ, που καλύπτει περιοχές όπως η Λεωφόρος Βουλιαγμένης, οι επιβαρύνσεις είναι πιο περιορισμένες, ωστόσο οι υψηλότεροι Σ.Α.Ο. (π.χ., 2,20) συνδυάζονται με αυξήσεις στον Σ.Ο. από 0,24 σε 0,32, επηρεάζοντας κυρίως εμπορικές ή νεόδμητες κατοικίες.