Επιμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 2,9% τον Δεκέμβριο – Αύξηση στο 2,4% στην ευρωζώνη
Τις αυξητικές τάσεις που προέβλεπαν οι αναλυτές έδειξε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, ενώ στην Ελλάδα ακολούθησε αντίθετη κατεύθυνση καταγράφοντας οριακή επιβράδυνση, αλλά παραμένοντας αισθητά υψηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 2,9% ετησίως τον Δεκέμβριο, μετά το 3% που είχε προηγηθεί. Στη μηνιαία σύγκριση, οι τιμές στην Ελλάδα εμφάνισαν οριακή αύξηση κατά 0,1%.
Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ΔΤΚ έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,4%, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, επιταχύνοντας από το 2,2% του Νοεμβρίου.
Στη σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου ο ΔΤΚ στην ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,4%, ενώ στην περασμένη μηνιαία σύγκριση είχε δείξει μείωση κατά 0,3%.
Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, διατηρήθηκε αμετάβλητος, όπως προέβλεπαν επίσης οι οικονομολόγοι.
Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΚΤ κατέγραψε αύξηση με ρυθμό 2,7% ετησίως τον Δεκέμβριο, όσο και τον Νοέμβριο.
Αισθητή ωστόσο ήταν η επιτάχυνση του δείκτη σε μηνιαίο επίπεδο με +0,5% στη σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου, μετά από τη μηνιαία πτώση κατά 0,6% που είχε προηγηθεί.
Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, οι πληθωριστικές πιέσεις στον κρίσιμο κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκαν έστω και οριακά στο 4% ετησίως, από το 3,9% του Νοεμβρίου.
Στα τρόφιμα ο ΔΤΚ παρέμεινε σταθερός στο 2,7% ετησίως, στην κατηγορία των μη ενεργειακών προϊόντων οι τιμές έτρεξαν με +0,5% ετησίως επιβραδύνοντας οριακά από το +0,6% του Νοεμβρίου, ενώ η μεγάλη διαφορά ήταν στις τιμές της ενέργειας, που αυξήθηκαν έστω και οριακά κατά 0,1% ετησίως μετά το -2% του Νοεμβρίου, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο.
Στις ανά χώρα μετρήσεις, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού σε ετήσια βάση παρατηρήθηκε στην Κροατία με 4,5%, με το Βέλγιο να ακολουθεί στο 4,4% και την Εσθονία στο 4,1%.
Αντίθετα, στην Ιρλανδία ο ΔΚΤ έτρεξε με μόλις 1% ετησίως, στην Ιταλία με 1,4% και στην Φινλανδία με 1,7%.