Σε ετοιμότητα για την ένταξη στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα Picasso δηλώνει ο ΑΔΜΗΕ, εξέλιξη που αυτή τη φορά μπορεί να μην καθυστερήσει ιδιαίτερα, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν τη Βουλγαρία να σχεδιάζει την είσοδό της στις 10 Φεβρουαρίου.
Η πλατφόρμα PIcasso αφορά στην Αγορά Εξισορρόπησης και εκτιμάται ότι προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία ειδικά για τις διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρισμού, βελτίωση των προβλέψεων για τις ροές της ενέργειας και μείωση του πρόσθετου κόστους.
Παρότι η αρχική προθεσμία της ΕΕ για την ένταξη όλων των ευρωπαϊκών αγορών εξισορρόπησης στη Picasso έληγε στις 24 Ιουλίου 2024 και κατόπιν έλαβε παράταση 1 μηνός από τον ευρωπαίο ρυθμιστή, ACER, μία σειρά από προβλήματα καθυστέρησαν την ένταξη των χωρών. To κυριότερο ήταν το πρόβλημα που εντόπισαν Ιταλοί traders, όταν οι τιμές στη σχετική αγορά των διασυνοριακών συναλλαγών εξισορρόπησης, εκτοξεύτηκαν στα ύψη και η Ρυθμιστική Αρχή της χώρας ανέστειλε τη συμμετοχή της Ιταλίας στο Picasso.
Εκτοτε, ο ACER έλαβε δύο αποφάσεις για την τροποποίηση των κανόνων εξισορρόπησης όοσν αφορά στην πλατφόρμα PICASSO. Η μία αφορά στη μεθοδολογία τιμολόγησης με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της διασυνοριακής οριακής τιμής και στα τεχνικά όρια τιμών., ενώ η δεύτερη απόφαση δίνει τη τη δυνατότητα στους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς να χρησιμοποιούν την ελαστικότητα της ζήτησης, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του κόστους εξισορρόπησης
Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε καθεστώς μη λειτουργικού μέλους στην πλατφόρμα PICASSO. Kύκλοι του Διαχειριστή δηλώνουν ότι έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα για την πλήρη είσοδο στην πλατφόρμα, ότι έχουν ληφθεί οι σχετικές πιστοποιήσεις και ότι ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για την ετοιμότητα ένταξης του ελληνικού Διαχειριστή. Δεδομένου όμως ότι η πλατφόρμα αφορά σε διασυνοριακές συναλλαγές εξισορρόπησης, τα προβλήματα, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία για την είσοδό της, καθυστερούν και την ένταξη του ΑΔΜΗΕ.
Πληροφορίες από τη Βουλγαρία πάντως αναφέρουν ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της χώρας, ο ESO, θα ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου τις δοκιμές με στόχο να ενταχθεί στην πλατφόρμα στις 10 Φεβρουαρίου. Η ένταξη της Βουλγαρίας στο Picasso αναμένεται να προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στην τοπική αγορά εξισορρόπησης και να συμβάλλει στην αποφυγή των διακοπών δικτύου.
Η πλατφόρμα PUCASSO λειτούργησε για πρώτη φορά το 2022 με στόχο να υποστηρίξει την εξισορρόπηση των αγορών μέσω της κατανομής της χωρητικότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία καθώς και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι πλήρη μέλη, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, όπως και η Ελλάδα, η Βουλγαρία και άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης παραμένουν σε καθεστώς μη λειτουργικού μέλους.