Πρόθετα μέτρα για τις ρευματοκλοπές ζητούν οι προμηθευτές
Περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, που μαζί με τις τεχνικές απώλειες του δικτύου είχαν φθάσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 περίπου στο 18% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη Χαμηλή Τάση και σε σχεδόν 7,% της ενέργειας που απορρόφησε η Μέση Τάση ζητά ο Σύνδεσμος των Εταιριών Προμήθειας (ΕΣΠΕΝ).
Καθώς οι ρευματοκλοπές συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και οι τεχνικές απώλειες, δημιουργώντας πρόσθετα κόστη στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, τα οποία καταλήγουν στους καταναλωτές, ο ΕΣΠΕΝ με επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, προτείνει επιπλέον αλλαγές επί της σχετικής εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ.
Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή, η εισήγηση του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η εις διπλούν ανάκτηση του κόστους των ρευματοκλοπών από τον Διαχειριστή, το κόστος των απωλειών δικτύου να ανακτάται από το Επιτρεπόμενο Έσοδο και όχι από τους προμηθευτές, να γίνεται έλεγχος των απενεργοποιημένων παροχών , να τεθούν χρονοδιαγράμματα και να εγκατασταθούν γρήγορα οι έξυπνοι μετρητές σε όλο το δίκτυο.
Ειδικότερα, ο ΕΣΠΕΝ τονίζει στην επιστολή του τα εξής:
– Στις περιπτώσεις διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, οι εκπρόσωποι φορτίου και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης (μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης) με το κόστος που αντιστοιχεί στη διαπιστωμένη ενέργεια των ρευματοκλοπών, καθώς αυτό προκαλεί αναίτια πρόσθετη επισφάλεια, που επιβαρύνει το κόστος προμήθειας και τα τιμολόγια λιανικης.
Σήμερα, το κόστος των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ανακτάται εις διπλούν, τόσο κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις, οπότε και καταβάλλεται από τους προμηθευτές και κατ’ επέκταση από τους καταναλωτές, όσο και κατά την προβλεπόμενη διαδικασία που εφαρμόζει ο ΔΕΔΔΗΕ, για την είσπραξη του σχετικού τιμήματος απευθείας από τους υπόχρεους καταναλωτές.
Ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος, που θα λειτουργήσει προς όφελος των τελικών καταναλωτών είναι η ενέργεια που αντιστοιχεί σε διαπιστωμένες ρευματοκλοπές κατά την Οριστική Εκκαθάριση, να αφαιρείται απευθείας από τη συνολική ενέργεια που καταλογίζεται – στους Εκπροσώπους Φορτίου και η οποία εν τέλει επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών.
Ας σημειωθεί ότι , σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου , τα ποσά που συγκεντρώνει ο Διαχειριστής από την καταβολή οφειλών λόγω διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, πιστώνονται στο «Αποθετικό Ρευματοκλοπών» και μπορούν να αντισταθμίσουν την οικονομική ζημία που υφίστανται οι καταναλωτές λόγω των ρευματοκλοπών, μέσω της πίστωσης λογαριασμών, όπως ο λογαριασμός που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ για το κόστος χρήσης του Δικτύου.
– Στη μεθοδολογία υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ, ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι «δαπάνες που αντιστοιχούν στο εύλογο κόστος του Διαχειριστή Δικτύου για την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων ενέργειας προς αντιστάθμιση των συνολικών απωλειών ενέργειας στο Δίκτυο Διανομής». Μάλιστα ο Σύνδεσμος επικαλείται μελέτη του Ευρωπαίου Διαχειρισστή, του ACER, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ήταν, από το 2021 και παραμένει σήμερα μία εκ των ελαχίστων χωρών της Ε.Ε, όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή, αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ο Διαχειριστής να μην έχει επαρκές κίνητρο να περιορίσει τις απώλειες.
. Επίσης, ο Σύνδεσμος ζητεί να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των δράσεων του Διαχειριστή για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και την υλοποίηση σχεδίου ανάσχεσης της αυξητικής τους τάσης, περισσότερους στοχευμένους ελέγχους, καθώς και παρακολούθηση των απενεργοποιημένων παροχών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ
Τα κυριότερα μέτρα που προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών έχουν ως εξής :
• Τροποποίηση του Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών, κυρίως με την προσθήκη ειδικού
κεφαλαίου, σχετικά με τη μεθοδολογία και τη διαδικασία καθορισμού: α) της Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής (ΔΟΤ) βάσει της οποίας υπολογίζεται το κόστος της ενέργειας λόγω διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, της αποζημίωσης του Διαχειριστή για το κόστος εντοπισμού και διαχείρισης διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, καθώς και του συνολικού τιμήματος καταβολής λόγω ρευματοκλοπής.
Aς σημειωθεί ότι με το ισχύον καθεστώς, όταν διαπιστώνεται η ρευματοκλοπή, ο υπόλογος καταναλωτής πληρώνει την ενέργεια που εκλάπη από το σύστημα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που πληρώνει σήμερα ο συνεπής καταναλωτής, γιατί η Διοικητικά Οριζόμενη Τιμή δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ενώ η χρέωση ενέργεια εκτινάχθηκε στα ύψη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την αναθεώρηση της ισχύουσας ΔΟΤ και την επικαιροποίησή της ανά εξάμηνο προκειμένου να ευθυγραμμίζεται με τα τιμολόγια λιανικής, την αύξηση του ποσοστού προσαύξησης της ΔΟΤ από 70% σε 100% και του υπολογισμού του διαχειριστικού κόστους της ρευματοκλοπής.