Tρεις ελληνικές εταιρίες ανταγωνιστικοί εξαγωγείς σε τεχνολογίες Net Zero
Τρεις ελληνικές εταιρίες, η Sunlight Technosystems, τα Ελληνικά Καλώδια και η ΕΜΕΚ εμφανίζονται ως ανταγωνιστικοί εξαγωγείς στις νέες τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα (net zero), σύμφωνα με μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταποιητική βιομηχανία τεχνολογιών Net-Zero στις 27 χώρες της ΕΕ.
Παρότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τεχνολογιών Net-Zero και δεν διαθέτει ειδικά κίνητρα για τις καινοτόμες επενδύσεις, η μελέτη την κατατάσσει στους ανταγωνιστικούς εξαγωγείς εξαρτημάτων σε τεχνολογίες δικτύου, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραγωγική δυναμικότητα των επιχειρήσεων της χώρας μας στους εν λόγω τομείς κυμαίνεται μεταξύ 5,3 και 11 GWh/έτος και αποτελεί το 2-5% της συνολικής δυναμικότητας της ΕΕ. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις παραγωγής συστημάτων ηλιακής ενέργειας, αντλιών θερμότητας, ή ηλεκτρολυτών.
Οι τρεις μεγαλύτεροι βιομηχανικοί κλάδοι Net-Zero της Ελλάδας έχουν παραγωγή της τάξης των 445 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 349 εκατ. ευρώ για την αιολική ενέργεια και 65 εκατ. ευρώ για ηλιακή και θερμική ενέργεια.
Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στις εξαγωγές συσσωρευτών μολύβδου-οξέος, ηλεκτρικών συσσωρευτών, κυψελών και μπαταριών διοξειδίου του μαγγανίου, επιδεικνύοντας ικανότητα να ξεπερνά, τους μεγάλους εξαγωγείς όπως η Κίνα και των ΗΠΑ στους συγκεκριμένους τομείς, όπως αναφέρει η μελέτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα εισάγει το 46% των μπαταριών της από ξένες πηγές, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 59%.
Οι κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής της Ελλάδας περιλαμβάνουν το εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight Technosystems στην Ξάνθη, με εκτιμώμενη δυναμικότητα 5,3 – 11 GWh και τις εγκαταστάσεις κατασκευής αιολικών πύργων της EMEK S.A. στον Ασπρόπυργο εκτιμώμενης δυναμικότητας 500 – 550 MW.
Επίσης, η χώρα μας έχει αναδειχθεί σε ανταγωνιστικό εξαγωγέα εξαρτημάτων σε τεχνολογίες δικτύου, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών, αν και συνολικά το τοπίο των Ελλήνων εξαγωγέων τεχνολογιών Net-Zero παραμένει περιορισμένο, με μικρό αριθμό παικτών να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά.
Επιπλέον, η θέση της Ελλάδας στον τομέα των μπαταριών χαρακτηρίζεται από σημαντική εξάρτηση σε εισαγωγές, με σημαντικό μέρος των μπαταριών της να προέρχονται από τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα ως αναδυόμενος παίκτης, θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο της στην αλυσίδα αξίας της μπαταρίας, καθώς είναι ένας διεθνώς ανταγωνιστικός εξαγωγέας σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος, με εκτιμώμενη εξαγωγική δυνατότητα 353 ευρώ εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα για μπαταρίες λιθίου και να ενισχύσει την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην ελληνική βιομηχανία μπαταριών.
Σε ότι αφορά τις τεχνολογίες δικτύου, η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την δυναμικότητά της τα επόμενα χρόνια, χάρη στην Ελληνικά Καλώδια, μία από τις κορυφαίες βιομηχανίες στο είδος της. Η εταιρία έχει επενδύσει 280 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης υποβρύχιων καλωδιακών συστήματων.
Η ελληνική βιομηχανία καλωδίων θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις πολλά υποσχόμενες προοπτικές της αγοράς με υψηλή ζήτηση τόσο για έργα στην ξηρά όσο και για υπεράκτια. Συνολικά η βιομηχανία Net-Zero της χώρας θα μπορούσε να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για ΑΠΕ και να ωφεληθεί την ¨Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη” (STEP) και άλλες πρωτοβουλίες για την αύξηση των επενδύσεων ειδικά στις περιοχές απολιγνιτιποιησης, προσθέτει η μελέτη.