Κερδίζον έδαφος σταδιακά τα σταθερά, μπλε τιμολόγια ηλεκτρισμού που προσφέρουν οι προμηθευτές στη λιανική αγορά, η οποία από τις 17 Ιανουαρίου πέρασε ήδη σε μία νέα φάση.
Οι εταιρίες προμήθειας διαθέτουν πλέον μπλε τιμολόγια διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα νέα διζωνικά τιμολόγια, λόγω των αλλαγών που επιβάλλει η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, που εφαρμόζεται στο πλαίσιο σχετικής οδηγίας της ΕΕ, όλα τα σταθερά τιμολόγια θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 12 μηνών, ενώ τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης, ή οκτάμηνης διάρκειας που ήδη έχουν συναφθεί θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τη λήξη τους.
Η εφαρμογή του μέτρου πάντως είχε και κάποιες ιδιαιτερότητες , καθώς υπάρχουν εταιρίες, που διαθέτουν στην αγορά σταθερά προϊόντα για κατανάλωση έως 150 KWh, ενώ για την επιπλέον κατανάλωση η χρέωση είναι κυμαινόμενη ανάλογα με την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς.
Το φαινόμενο θορύβησε τη ΡΑΑΕΥ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι ως σταθερό, θεωρείται το τιμολόγιο, οι χρεώσεις του οποίου δεν μεταβάλλονται βάσει της κατανάλωσης του πελάτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας της ΡΑΑΕΥ στην αγορά σήμερα διατίθενται 15 μπλε τιμολόγια εκ των οποίων ένα είναι 24μηνης διάρκειας. Οι τιμές τους ξεκινούν από 0,095 ευρώ/KWh και φθάνουν έως και 0,199 ευρώ/KWh. Το πάγιο στα προϊόντα αυτά ξεκινά από 3,5 ευρώ το μήνα και φθάνει έως τα 9,90 ευρώ το μήνα.
Εν τω μεταξύ, από την 1η Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται τα διζωνικά τιμολόγια σε αντικατάσταση των υφιστάμενων νυχτερινών. Το διζωνικό τιμολόγιο αποτελείται από τη μεσημβρινή και τη νυχτερινή ζώνη και το ωράριο τους είναι διαφορετικό τον χειμώνα από το καλοκαίρι.
Στην πρώτη φάση αφορά στους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό διζωνικό (νυκτερινό) τιμολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να διαθέτουν μετρητή που έχει δυνατότητα καταγραφής σε δύο ζώνες ή νέο έξυπνο μετρητή. Μέρος των μετρητών αυτών μπορούν να λάβουν το σήμα αλλαγής των ζωνών μέσω συχνότητας, ενώ σε κάποιους η αλλαγή θα χρειαστεί να γίνει χειροκίνητα. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές που διαθέτουν μετρητές διπλής εγγραφής είναι περίπου 1,5 εκατ. και γύρω στις 150.000 υπολογίζονται οι καταναλωτές που διαθέτουν νυκτερινούς μετρητές, παλαιού τύπου, στους οποίους η αλλαγή ζώνης τιμολόγησης πρέπει να γίνει χειροκίνητα.
Από την άλλη πλευρά, οι μικρές επιχειρήσεις αναμένουν ακόμα την απόφαση για την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόωδρος Σκυλακάκης. Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δεν προβλέπεται επιδότηση, με τους εκπροσώπους της ενεργοβόρου βιομηχανίας να πιέζουν για τη λήψη μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους, από τα υψηλότερα σήμερα στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, η εξέλιξη των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο, ως σήμερα τουλάχιστον, δείχνει νέα άνοδο. Η μέση τιμή για το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου είναι υψηλότερη από αυτή του Δεκεμβρίου κατά την αντίστοιχη περίοδο, καθώς διαμορφώνεται στα 132,83 ευρώ/MWh έναντι 129,81 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο. Εαν το ΥΠΕΝ θέλει να διατηρήσει τις τιμές λιανικής του ρεύματος στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, τότε θα πρέπει να προχωρήσει και πάλι στην καταβολή επιδότησης για τους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου.
Σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 183,09 ευρώ/MWh με αύξηση 46,03% σε σχέση με την Κυριακή, που λόγω καλών καιρικών συνθηκών η προσφορά ήταν αυξημένη ενώ η ζήτηση, λόγω της αργίας, ήταν σχετικά μειωμένη. Σε ότι αφορά στο μείγμα παραγωγής σήμερα κυριαρχεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 45,61% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 36,65%. Η συμμετοχή του λιγνίτη είναι στο 7,65% ενώ οι εισαγωγές καλύπτουν το 4,22% του μείγματος και τα υδροηλεκτρικά το 3,38%.