Tην παράλληλα αντιμετώπιση του οικονομικού, του γεωπολιτικού και του τεχνολογικού ρίσκου που συνοδεύουν τον Great Sea Interconnector (GSI), την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (και προοπτικά με το Ισραήλ) θεωρεί ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου ως το προσφορότερο τρόπο για να προωθηθεί η επένδυση.
Στο περιθώριο του Athens Energy Summit, ο κ. Παπαναστασίου, μιλώντας χθες σε Έλληνες δημοσιογράφους, περιέγραψε τη θέση της Λευκωσίας για το έργο, τονίζοντας ότι είναι υπέρ των μεγάλων ενεργειακών έργων και των διασυνδέσεων, καθώς η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από αυτά, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα και εμμέσως πλην σαφώς ειδικά για το καλώδιο, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με κάθε κόστος και ότι το κυρίαρχο ζήτημα για την κυπριακή κυβέρνηση είναι ποια θα είναι η τιμή του ρεύματος για τον Κύπριο καταναλωτή.
Σήμερα ο κ. Παπαναστασίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη για τα θέματα που συνδέονται με την προώθηση του GSI.
Aς σημειωθεί ότι χθες η κυπριακή πλευρά έλαβε αναλυτική επιστολή- απάντηση από τον κ. Σκυλακάκη σχετικά με τα προαπαιτούμενα της Λευκωσίας για την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Παρότι ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει την επιστολή έως χθες το μεσημέρι τουλάχιστον, εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία του έργου.
Ταυτόχρονα όμως δεν παύουν να προβληματίζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με δεδομένη την παρουσία του τουρκικού πλοίου, το οποίο παρακολουθεί στενά τις ερευνητικές εργασίες των δυο σκαφών της Nexans, στα ανοιχτά της Κρήτης.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από το γεωπολιτικό ρίσκο» έχουν δηλώσει στελέχη του ΥΠΕΝ. Η κυπριακή πλευρά πάντως φάνηκε να θεωρεί ότι η συμμετοχή ενός κρατικού επενδυτικού fund από χώρα με ισχυρή πολιτική επιρροή στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να ενισχύσει το προφίλ του έργου, αμβλύνοντας το γεωπολιτικό ρίσκο. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και η δήλωση του κ. Παπαναστασίου περί παράλληλης αντιμετώπισης του οικονομικού, γεωπολιτικού και τεχνολογικού ρίσκου.
Σε ερώτημα των δημοσιογράφων πάντως αν η Κύπρος έχει επαφές με το αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό fund DFC, το οποίο είχε κατ’ αρχήν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής ή χρηματοδότησης του GSI, o κ. Παπαναστασίου παρέπεμψε στον φορέα υλοποίησης, δηλαδή στον ΑΔΜΗΕ.
‘Οσον αφορά στα ρυθμιστικά και άλλα ζητήματα για το έργο, κύκλοι του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς. Ο κ. Παπαναστασίου μίλησε χθες για «παράθυρο ευκαιρίας», που πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση του GSI. Υπογράμμισε ότι η διασύνδεση έχει την πλήρη πολιτική και οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι ο αμερικανικός παράγοντας έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ του έργου και δεν έδειξε να ανησυχεί για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ τόνισε ότι το GSI αποτελεί τη μόνη διέξοδο του Ισραήλ προς την Ευρώπη. Μάλιστα ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ επισκέφθηκε το σημείο προσγειάλωσης του καλωδίου που θα έρχεται από την Κύπρο.
Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον οι χώρες πρέπει να είναι ενεργειακοί κόμβοι ώστε να ελέγχουν και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είπε ο κ. Παπαναστασίου. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό για την Κύπρο να στηρίζει το GSI αλλά με όρους οικονομικής βιωσιμότητας, τους οποίους να μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες της. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν επιφυλάξεις για το έργο από την κυπριακή κυβέρνηση τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι το κόστος για τους πολίτες της Κύπρου. Όπως είπε, το κόστος είναι βασικός παράγοντας και για τους μεγάλους ξένους χρηματοοικονομικούς οίκους, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτό.
Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει τεθεί από την κυπριακή πλευρά δηλαδή τη μεταβίβαση των παγίων του έργου στο SPV, που θα συσταθεί από τον ΑΔΜΗΕ και θα αναλάβει ρόλο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι ο οίκος στον οποίο ανατέθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση να ελέγξει το θέμα έχει τις ίδιες ανησυχίες με οποιοδήποτε επενδυτικό ταμείο θα θελήσει να συμμετάσχει στο project. Μίλησε για “πιθανή” συμμετοχή της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η κυπριακή πλευρά βρίσκεται ενώπιον της εισόδου της στο έργο, με το ποσό των 100 εκατ ευρώ και ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το υπουργικό συμβούλιο, εφόσον κριθεί ότι έχει υπάρξει πρόοδος από τη σημερινή συνάντηση των δυο υπουργών αλλά και των δυο Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου.