Χατζηδάκης: Οι δύο ζωτικές παρεμβάσεις για Χ.Α. και οι… κομάντος της Τράπεζας Ελλάδος στις ΑΕΔΑΚ
Πάνω από δεκαπέντε παρεμβάσεις, αλλά το… χατίρι μόλις σε δύο μέτρα για την αναβάθμιση της αγοράς γίνεται με το νέο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Πρώτον, και νομοθετικά πλέον θα προβλέπεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κι ενώ περάσει από τη δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες ότι οι εταιρείες δεν θα πετάγονται εκτός χρηματιστηρίου, εκείνες που δεν πληρούν το κριτήριο της διασποράς, μεγαλύτερης του 25%, που προβλέπει ο νέος κανονισμός, αλλά θα μετατάσσονται στην Εναλλακτική Αγορά. Και δεύτερον, προκειμένου να αποκτήσει δυναμική η αγορά των εταιρικών ομολόγων μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα έσοδα από τόκους σε 5% από 15%, όταν για τους ξένους επενδυτές η φορολογία είναι… μηδενική. Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης πάντως, αναγνώρισε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα στο πλαίσιο της εξίσωσης μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών.
Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών της αγοράς για να μην έχουμε στο μέλλον πάλι φαινόμενα Folli Follie, ενώ γίνονται ξεκάθαροι πια οι όροι του παιχνιδιού στις συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων. Μάλιστα, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών και των εταιρειών με σοβαρά πρόστιμα αν δεν υπάρχουν οι σχετικές άδειες συναλλαγών. Το ύψος των προστίμων φτάνει μέχρι τις 700 χιλιάδες ευρώ για τα φυσικά πρόστιμα και για τις εταιρείες ή τις πλατφόρμες που κάνουν συναλλαγές ανέρχονται στα 5 εκατ. ευρώ.
Με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση περνάει από αξιολόγηση και μάλιστα ασφυκτικά η συλλογική διαχείριση κεφαλαίων, βάζοντας στο στόχαστρο τις τράπεζες, το private banking, το asset management και τα αμοιβαία κεφάλαια. Λανσάρεται για πρώτη φορά λοιπόν, ο θεσμός του… mystery shopping. «Πελάτες» στις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, οι οποίοι θα είναι ουσιαστικά υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορούν να καταγράφουν αν τα υφιστάμενα επενδυτικά εργαλεία ανταποκρίνονται σε αυτά που διαφημίζουν και διαθέτουν στην αγορά. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι τα «στελέχη» αυτά θα είναι εξειδικευμένα που θα εκπαιδεύονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επιστρέφοντας στα μέτρα του Χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση επιδιώκει την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στην αγορά και κυρίως μικρομεσαίων. Μάλιστα, όπως τονίστηκε επεκτείνονται τα κίνητρα angel investors και επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγοράς (ΕΝ.Α).
Επίσης, παρέχεται έκπτωση δαπανών για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το μέτρο θα έχει διάρκεια 3 έτη.
Πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του Χ.Α.
1. Παροχή δυνατότητας εκδοτών για μετοχές και πολλαπλά δικαιώματα ψήφου.
2. Αύξηση ορίων για έκδοση πληροφοριακών δελτίων από 5 εκατ. ευρώ σε 8 εκατ. ευρώ.
3. Ρυθμίζεται το πλαίσιο για τις γενικές συνελεύσεις ομολογιούχων κατόχων ομολόγων ως προς την ελάχιστη απαρτία.
4. Επεκτείνεται και σε περιπτώσεις συγχώνευσης μεταξύ εισηγμένων με μη της εκποίησης μετοχών που δεν έχουν εμφανιστεί.
5. Επεκτείνεται και αποσαφηνίζεται ο θεσμός των omnibus accounts.
6. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο που διέπει τις ΑΕΕΑΠ. Θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να εκμεταλλεύονται και υποδομές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά για δική τους χρήση.
7. Ευρωπαϊκά Πράσινα Ομόλογα. Δυνατότητα για χρηματοδότηση με συγκεκριμένες δράσεις. Υπεύθυνη Αρχή για την έκδοση αυτών των ομολόγων καθίσταται πλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.