Περαιτέρω μείωση του κόστους των ΑΠΕ το 2025
Περατέρω μείωση, κατά 2% ως 11% μέσα στο 2025 του κόστους των ΑΠΕ και ευρύτερα των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, όπως η ηλιακή, τα αιολικά και οι μπαταρίες αποθήκευσης προβλέπει το BloombergNEF, παρότι οι δασμοί και οι διάφοροι εμπορικοί φραγμοί μπορεί προσωρινά να φρενάρουν την πτώση των τιμών.
Παρά την αμφισβήτηση της πράσινης μετάβασης που ακολούθησε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και τον αυξανόμενο προστατευτισμό με τη μορφή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων πράσινης ενέργειας, το BloombergNEF εκτιμά ότι η τάση της μείωσης του κόστους της πράσινης ενέργειας δεν μπορεί να αναστραφεί.
Σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το κόστος παραγωγής ενέργειας από τα νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα είναι ήδη χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή λιγνίτη σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.
Το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό της Κίνας στις τεχνολογίες ΑΠΕ και αποθήκευσης (μπαταρίες) οδήγησε ήδη από το 2024 σε μείωση του κόστους. Χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές, όπως ηλιακά εξαρτήματα και ηλεκτρικά οχήματα για να προστατεύσουν την εγχώρια κατασκευή.
Κατά μέσο όρο, η Κίνα μπορεί να παράγει μια μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας από τις βασικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας κατά 11% ως 64% φθηνότερα από άλλες αγορές, αναφέρει η έκθεση.
Το κόστος των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 2-11% το 2025 αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας πάντως ότι οι διάφοροι εμπορικοί φραγμοί, οι δασμοί κλπ μπορούν προσωρινά να παγώσουν την πτώση των τιμών. Σε βάθος χρόνου η BNEF αναμένει ότι το εξισορροπημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για καθαρές τεχνολογίες θα μειωθεί κατά 22-49% έως το 2035.
«Η Κίνα εξάγει τεχνολογία πράσινης ενέργειας τόσο φθηνά που οι άλλες χώρες και ειδικά αυτές που έχουν ανταγωνιστική παραγωγή ΑΠΕ σχεδιάζουν διάφορα εμπόδια, περιλαμβανομένων των δασμών για να προστατεύσουν τις δικές του βιομηχανίες», δήλωσε στέλεχος της BNEF.