Φωτοβολταϊκά και μπαταρίες στις πολυκατοικίες: Στο 40% της συνολικής κοινόχρηστης επιφάνειας και με τη συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών
Στο 40% της συνολικής κοινόχρηστης επιφάνειας και με τη συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών θα μπορούν πλέον να εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά και μπαταρίες στις πολυκατοικίες με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας.
Στόχος είναι να καταστεί πιο εύκολη και πιο ευέλικτη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών σε πολυκατοικίες και σε κοινόχρηστους χώρους. Η σχετική ρύθμιση έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, για το οποίο η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου,
Με τη νέα ρύθμιση, καταργείται η προϋπόθεση βάσει της οποίας το 100% των συνιδιοκτητών έπρεπε να συναινέσουν για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών. Μάλιστα προηγούμενη απόπειρα του υπουργείου να μειώσει το ποσοστό αυτό στο 51% , είχε συναντήσει πολλές αντιδράσεις. Η πρόβλεψη αυτή, που τελικώς αποσύρθηκε, είχε συμπεριηφθεί στο σχέδιο για την εφαρμοστική υπουργική απόφαση του νόμου για το net billing. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους διαφωνούντες ήταν και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ}, θεωρώντας ότι στις πολυκατοικίες οι κοινόχρηστοι χώροι είναι περιορισμένοι και ότι θα ήταν αδιανόητο να δεν συναινούσαν όλοι οι συνιδιοκτήτες στην εγκατάσταση μονάδων που μπορούν να αποφέρουν οικονομικό έσοδο σε κάποιους εξ αυτών, καταλαμβάνοντας το χώρο. Ετσι παρέμεινε η προϋπόθεση για συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών.
Η νέα όμως διάταξη στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ύδρευσης λύνει το πρόβλημα, καθώς αναφέρει ότι «σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μια οριζόντιες ιδιοκτησίες, στους οποίους είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών για την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων σε επιφάνεια μέχρι ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) του συνόλου της επιφάνειας του κοινόχρηστου, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) που αντιστοιχεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων. Το παρόν δεν εφαρμόζεται επί ακινήτων που εμπίπτουν στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220)».
Ας σημειωθεί ότι μέσω του σχήματος αυτοκατανάλωσης, που ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2024 όταν το net metering αντικαταστάθηκε από το net billing, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς. Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.