Οι έρευνες υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Πελοποννήσου και της Κρήτης βρέθηκαν στο επίκεvtρο των συνομιλιών που είχε χθες στην Αίγυπτο ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με τους επικεφαλής των δύο αμερικανικών ομίλων της Chevron και της ExxonMobil, στο περιθώριο της έκθεσης EGYPES 2025 και εν όψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για τις έρευνες ανοικτά της Πελοποννήσου, για τις οποίες έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον η Chevron.
Eν τω μεταξύ, η Κύπρος υπέγραψε χθες συμφωνίες με την Αίγυπτο που ανοίγουν το δρόμο για την εξαγωγή κυπριακού αερίου σε αιγυπτιακά τερματικά, ενώ λίγες ημέρες πριν η ‘Αγκυρα κατέληξε σε συμφωνία με το Κάιρο για την εγκατάσταση τουρκικού FSRU στην Αίγυπτο.
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο συνοδευόταν από την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου , αναμενόταν να υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα,. Χθες το πρωί είχε συνάντηση με τον με τον πρόεδρο της Chevron Clay Neff, που πρόσφατα εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Πελοπονήσου. Μάλιστα σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί και ο σχετικός διαγωνισμός. Το απόγευμα συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, John Adrill. Η αμερικανική εταιρία έχει διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κρήτης.
Στόχος του υπουργού είναι να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι σχετικές οι διαδικασίες. Η ExxonMobil βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τις σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια μπλοκ στα ανοικτά της Κρήτης και αναμένεται εντός των επόμενων μηνών η τελική της απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. ‘Οσον αφορά στον ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή σε θαλάσσια μπλοκ της Πελοποννήσου», πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ερευνητική περιοχή, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί εντός των ημερών.
Από την άλλη πλευρά, η σύσφιξη της ελληνο-αιγυπτιακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, που αφορά και στο πρότζεκτ GRECY, το καλώδιο διασύνδεσης Αιγύπτου- Ελλάδος για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που θα εγκατασταθούν στην Αίγυπτο, δεν αποτρέπει το Κάιρο να αναπτύσσει στενούς δεσμούς με την Τουρκία. Πρόσφατα, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου αερίου (LNG) από την Τουρκία, το οποίο θα επαναεριοποιείται σε πλωτό τουρκικό σταθμό αποθήκευσης -αεριοποίησης (FSRU) που θα δέσει στο λιμάνι Ain Sokhna της Αιγύπτου.
To “Βοtas”, όπως ονομάζεται το τουρκικό FSRU, το οποίο σήμερα λειτουργεί στην Τουρκία, θα βρίσκεται στην Αίγυπτο από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο, παρέχοντας στην αιγυπτιακή αγορά ως και 500 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού τύπου.
Στόχος είναι να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στη χώρα κατά τη θερινή περίοδο, κατά την οποία αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη θερινή περίοδο.
Η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας προβλέπει ότι το τουρκικό πλοίο θα παραλαμβάνει φορτία LNG και θα τα μετατρέπει σε φυσικό αέριο, έναντι ενός τιμήματος της τάξης των 45 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Ας σημειωθεί ότι η Αίγυπτος είναι ελλειμματική σε φυσικό αέριο και σκοπεύει να συνεχίσει να εισάγει LNG από τρίτες χώρες, τουλάχιστον μέχρι το 2029-2030 για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, καθώς η τοπική παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά, στα 4,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό, η Αίγυπτος έχει ναυλώσει πλοία μεταφοράς LNG, τo το οποίο επαναεριοποιείται στις χώρα και τροφοδοτεί το δίκτυο φυσικού αερίου, παρέχοντας έτσι τα καύσιμα που χρειάζονται για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.
Τέλος, όαον αφορά στην Κύπρο, στόχος των συμφωνιών που υπογράφηκαν είναι η η επιτάχυνση της αξιοποίοησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου “Αφροδίτη” και “Κρόνος” .Στο πλαίσιο αυτό,
υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Αιγύπτου και των κατόχων των αδειών (Chevron Cyprus Limited, NewMed EnergyLP, BG Cyprus Limited) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Με το Μνημόνιο, διαμορφώνεται το πλαίσιο για αποτελεσματική εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το κοίτασμα.
Επίσης, υπεγράφηκε Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement) για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων του Τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο με το οποίο η αδειοδοτημένη κοινοπραξία (ΕΝΙ/TOTAL), αλλά και η Αίγυπτος ως η Φιλοξενούσα Xώρα, θα εργαστούν από κοινού για την εμπορευματοποίηση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου που ανακαλύφθηκαν εντός του τεμαχίου (Κρόνος, Ζευς, Καλυψώ).