Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Αύξηση εσόδων από δημοπρασίες ρύπων
Την αύξηση του ποσοστού από 17% σε 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που θα λάβουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες ως «αντιστάθμιση» του αυξημένου ενεργειακού κόστους, προβλέπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη
Πρόκειται για απόφαση που αναθεωρεί την κατανομή των εσόδων από τους ρύπους για το 2024. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια για τη βιομηχανία μειώθηκε σε 9,51% από 14,61% το ποσοστό των εσόδων από τους ρύπους που κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, τον οποίο διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ. Επίσης μειώθηκε σε 6,08% από 10,8% το ποσοστό των εσόδων που κατευθύνεται στο Πράσινο Ταμείο και σε 41,82% από 45,82% το ποσοστό των εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.
Η «αντιστάθμιση» αποτελεί επιδότηση του κόστους ενέργειας της βιομηχανίας, στο πλαίσιο του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ για την αποτροπή της μετεγκατάστασης ευρωπαϊκών βιομηχανιών σε τρίτες χώρες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό κόστος (διαρροή άνθρακα -(carbon leakage), Κυρίως αφορά μεγάλες επιχειρήσεις , όπως μεταλλουργίες, υαλουργίες, διυλιστήρια, χαρτοβιομηανίες κλπ.
Η υπουργική απόφαση για την αύξηση του ποσοστού της αντιστάθμισης υπέρ της βιομηχανίας, που αποτελούσε αίτημα του κλάδου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το συνολικό ύψος της αντιστάθμισης για το 2023 θα ανέλθει σε 287 εκατ. ευρώ και για το 2024 σε 280 εκατ. ευρώ, παρότι τα συνολικά έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων το 2023 ανήλθαν σε 1,7 δις ευρώ και το 2024 σε 1,1 δις ευρώ, καθώς οι τιμές των ρύπων μειώθηκαν το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι σήμερα η βιομηχανία για το 2023 έχει εισπράξει 237 εκατ. ευρώ και για το 2024 θα εισπράξει 190 εκατ. ευρώ περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του έτους. Το επιπλέον ποσό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ, θα δοθεί το 2026.
Στην ανακατανομή των πόρων υπέρ της βιομηχανίας, συνέτεινε η αύξηση της τιμής του ρεύματος στη χονδρική αγορά, που επέφερε αύξηση των εσόδων των μονάδων ΑΠΕ από το Χρηματιστήριο Ενέργειας με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού υπερ ΑΠΕ. Από την άλλη πλευρά, οι επιδοτήσεις που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής το ΤΕΜ είναι σχετικά περιορισμένες.