Tα όχι και τα ναι των εταιριών ηλεκτρισμού στο Σχέδιο της ΕΕ για την Προσιτή Ενέργεια
Oχι σε όποιες δομικές αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού και να κάνουν πραγματικά προσιτό …το Σχέδιο για την Προσιτή Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λένε οι εταιρίες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, όπως όχι έχουν πει και στα μέτρα που πρότεινε ο Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της επίσημης ανακοίνωσης την ερχόμενη εβδομάδα των δύο Σχεδίων της Κομισιόν για την Προσιτή Ενέργεια και τη Συμφωνία για τη Καθαρή Βιομηχανία -σημεία των οποίων έχουν ήδη διαρρεύσει και δημοσιευτεί- η Eurelectric, o φορέας που εκπροσωπεί τις εταιρίες ηλεκτρισμού της ΕΕ, αποκάλυψε θέσεις της.
Αντιπρόεδρος της Eurelectric είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
“Η βιομηχανία ηλεκτρισμού καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφύγει τα κακοσχεδιασμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα της έκθεσης Ντράγκι, καθώς θα αυξήσουν το κόστος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές” τονίζει στο εισαγωγικό της σημείωμα η Eurelectric και θέτει τις δικές της προτάσεις. Αναλυτικότερα:
Τα ΟΧΙ της βιομηχανίας ηλεκτρισμού:
- Στην επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής αγοράς για τις υπο-οριακές τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος , αυτές δηλαδή που έχουν φθηνότερο κόστος από την ακριβότερη τεχνολογία, που συνήθως είναι οι μονάδες με καύση το φυσικό αέριο. Η βιομηχανία ηλεκτρισμού υποστηρίζει ότι πρόκειται για μέτρο, που αποθαρρύνει τους καταναλωτές να συνάψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς θα υποθέτουν ότι έχουν ήδη αντισταθμιστεί από την ίδια τη ρυθμιστική αρχή.
- Στην επίκληση μιας ημιμόνιμης κατάστασης κρίσης με συχνές παρεμβάσεις στην αγορά, καθώς αυτό θα αποθάρρυνε τους επενδυτές.
- Στην υποχρεωτική παράταση των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας (PPA) με δυνατότητα clawback για ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια, καθώς το μέτρο θεωρείται αντιπαραγωγικό για τις μονάδες που λειτουργούν με σήματα σπανιότητας από την αγορά, όπως οι υδροηλεκτρικές.
- Στην αντιμετώπιση των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ως εταιρειών επενδύσεων με την κατάργηση της εξαίρεσης για τις Επικουρικές Δραστηριότητες, με βάση την Οδηγία II για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID). Αυτό θα μείωνε την ικανότητα των εταιρειών ενέργειας να αντισταθμίσουν τους κινδύνους, καθώς θα έπρεπε να τηρούν υψηλότερες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις στο εμπόριο ενέργειας. Στην πράξη, αυτό θα οδηγούσε στην προσφορά λιγότερων ΡΡΑ και σε υψηλότερο κόστος για τη διαχείριση κινδύνων, αυξάνοντας τελικά το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές.
«Η επέκταση αυτής της νομοθεσίας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα αυξήσει τη γραφειοκρατία, θα καταστήσει την αγορά λιγότερο ρευστή και θα δεσμεύσει δισεκατομμύρια ευρώ που διαφορετικά θα μπορούσαν να επενδυθούν στην ενεργειακή μετάβαση.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Eurelectric Kρίστιαν Ρούμπι.
- Στην υποχρέωση των προμηθευτών να παρέχουν ένα τμήμα της επιδοτούμενης παραγωγής τους μέσω ΡΡΑ στο “κόστος παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος σε συγκεκριμένες βιομηχανίες
- Στην εξαιρέσεις από τις ταρίφες ή στη προτιμησιακή μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών. Επισημαίνεται ότι οι εξαιρέσεις αναπόφευκτα αυξάνουν το κόστος για τους υπόλοιπους καταναλωτές και αντιπροτείνεται η ενίσχυση της βιομηχανίας με απ’ ευθείας επιδότηση μέσω της γενικής φορολογίας.
Τα ΝΑΙ των εταιριών ηλεκτρισμού
- Στην ανάπτυξη μαζικής ανανεώσιμης και καθαρής ενέργειας εντός των χωρών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, καθώς οι ΑΠΕ οδηγούν σε μείωση των τιμών σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με ακόμα πιο ανταγωνιστικές τιμές για τις βιομηχανίες.
- Στην ταχεία εφαρμογή της τελευταίας Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ταχύτερων αδειοδοτήσεων και γρήγορων συνδέσεων στο δίκτυο.
- Μείωση τη φορολογίας στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς, βάσει της Οδηγίας για τη Φορολογία της Ενέργειας, η ηλεκτρική ενέργεια φορολογείται 1,4 φορές περισσότερο από το φυσικό αέριο.
- Στην ενίσχυση των επενδύσεων για την αποφυγή κινδύνου με έργα καθαρής ηλεκτροδότησης μέσω τραπεζικών εγγυήσεων, βελτιωμένων διαδικασιών δανεισμού και επιλογών δημόσιας χρηματοδότησης για την αύξηση του δείκτη φερεγγυότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.
- Στην επέκταση και στην ψηφιοποίηση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και των διασυνδέσεων
- Στην ανάπτυξη των μακροχρόνιων συμβάσεων όπως τα PPA και τα CfD (Συμβόλαια για τη Διαφορά). Θετική θεωρείται η συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με το πρόγραμμα για τη παροχή εγγυήσεων για τους κινδύνους αντισυμβαλλομένου.
- Ενσωμάτωση της ευελιξίας με την κινητοποίηση όλων των τεχνολογιών από την πλευρά της προσφοράς, την αύξηση της αποθήκευσης και την ενεργοποίηση της απόκρισης ζήτησης.
- Εφαρμογή του Σχεδίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας