Πιέσεις στην τουρκική λίρα
Οι τουρκικές αρχές παρεμβαίνουν για να σταθεροποιήσουν τις αγορές μετά τη σύλληψη του ισχυρότερου πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα που πυροδότησε το μεγαλύτερο sell-off στην τουρκική λίρα από το 2021.
Η λίρα υποχωρούσε 0,6% έναντι του δολαρίου στις 12:58 μ.μ. ώρα Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αρκετά άλλα περιουσιακά στοιχεία άρχισαν να ανακτούν τις ζημίες. Οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα και η τιμή προστασίας έναντι της μη πληρωμής των τουρκικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών.
Οι κινήσεις έρχονται καθώς οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της οικονομίας της Τουρκίας συζητούν μια σειρά μέτρων για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της λίρας, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση του θέματος τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Τα επόμενα βήματα συζητήθηκαν σε συναντήσεις με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ το σαββατοκύριακο, ανέφεραν οι πηγές.
Ένα βήμα που εξετάζεται είναι η μείωση των φόρων στις καταθέσεις και τα κεφάλαια σε λίρες για να ενθαρρυνθεί η αποταμίευση σε τοπικό νόμισμα, σημείωναν οι πηγές του Bloomberg. Οι συζητήσεις προέκυψαν από μια μεγάλη πτώση στη λίρα, τις μετοχές και τα ομόλογα μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου, η οποία πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις. Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους σε διαδηλώσεις από τις 19 Μαρτίου.
“Ο κοινός παρονομαστής των μέτρων είναι να αυξηθεί η ελκυστικότητα της λίρας”, δήλωσε ο Murat Gulkan, διευθύνων σύμβουλος στην OMG Capital Advisors. “Η μείωση της παρακράτησης φόρου θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στους επενδυτές με την αύξηση των επιτοκίων καθώς αυξάνεται το ασφάλιστρο κινδύνου. Μπροστά σε αυτούς τους πολιτικούς κινδύνους, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία σταθερή. Αλλά αυτό έχει κόστος”.
Η λίρα υποχωρούσε τη Δευτέρα μετά την υποτίμησή της κατά 3% την περασμένη εβδομάδα, παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για την ενίσχυση του νομίσματος. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωνε άνοδο 1,6%, με ώθηση από τις μετοχές της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, μετά την πτώση κατά19% την περασμένη εβδομάδα.
Τα CDS, βαρόμετρο του ασφάλιστρου κινδύνου που σχετίζεται με μια χώρα, υποχώρησαν στις 317 μονάδες βάσης από 327 μονάδες βάσης την Παρασκευή, στην πρώτη πτώση σε πέντε ημέρες. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε κατά 31 μονάδες βάσης, στο 33,07%. Το κόστος δανεισμού της λίρας στην υπεράκτια αγορά εκτινάχθηκε σχεδόν στο 100%, από 36% την Παρασκευή, πριν πέσει στο 60% μέχρι το μεσημέρι.
Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε συνάντηση με εμπορικές τράπεζες την Κυριακή για να συζητήσει τυχόν πιθανές κινήσεις και να εξασφαλίσει τον συντονισμό, ανέφερε το Bloomberg. Ξεκίνησε επίσης τον πρώτο λογαριασμό ρευστότητας εδώ σχεδόν δύο δεκαετίες για να περιορίσει την υπερπροσφορά της λίρας και να διασφαλίσει ότι η πολιτική παραμένει αυστηρή.
“Η αστάθεια θα μπορούσε να υποχωρήσει σύντομα, αλλά γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να δούμε κάποια σταθεροποίηση στο πολιτικό μέτωπο”, δήλωσε ο Henrik Gullberg, στέλεχος μακροοικονομικής στρατηγικής στην Coex Partners στο Λονδίνο. “Τα βήματα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών, αλλά σε επίπεδα ακόμα σαφώς υψηλότερα από πριν”.