ΕΒΙΚΕΝ: Μοντέλο Ιταλίας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες
Το μοντέλο Ιταλίας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους διεκδικούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, θεωρώντας ότι οι μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος με φωτοβολταϊκά, τα ΡΡΑ, δεν αποτελούν λύση γιατί δεν ανταποκρίνονται στις ώρες λειτουργίας μίας παραγωγικής μονάδας. Eπίσης ζητούν επιπλέον κίνητρα για την παροχή ευέλικτης ισχύος.
Για μία ακόμα φορά, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο, επέκρινε τις στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού,και έστρεψε τα βέλη του κατά της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ, χαρακτηρίζοντας ανέφικτους τους στόχους της πράσινης μετάβασης.
Η μεγαλύτερη στρέβλωση είναι το αυτόματο πέρασμα των τιμών της χονδρεμπορικής στη λιανική αγορά, καθώς αναιρεί την ανάπτυξη ανταγωνισμού και καθιστά αδιάφορους τους παραγωγούς στη διαμόρφωση των τιμών, όπως είπε. “Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική βιομηχανία να πληρώνει 200 ευρώ/MWh” δήλωσε ο κ. Κοντολέων, υπογραμμίζοντας τόσο την αύξηση των τιμών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ημερήσια Αγορά όσο και στην Αγορά Εξισορρόπησης με τη σημαντική άνοδο των σχετικών λογαριασμών (upifts).
Για να περάσει το όφελος των ΑΠΕ στον καταναλωτή πρέπει οι ΑΠΕ να μην αμείβονται μέσα από την αγορά, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, εξηγώντας ότι τα ΡΡΑ με ΦΒ δεν αποτελούν λύση, γιατί οι ώρες που παράγουν τα φωτοβολταϊκά και μπορούν να καλύψουν μόνον το 20% των αναγκών ηλεκτρισμού μίας ενεργοβόρου βιομηχανίας σταθερού φορτίου. “Μετά τη δύση του ηλίου, τι κάνουμε : “ αναρωτήθηκε. Πρόσθεσε ότι οι μπαταρίες αυξάνουν το ποσοστό κάλυψης των αναγκών που έχει μία βιομηχανία σε ηλεκτρική ενέργεια, παράλληλα όμως αυξάνουν και το κόστος, οπότε, όπως δήλωσε θα έδιναν μία λύση αλλά μόνο εάν επιδοτηθούν στο 100%.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε ως λύση το μοντέλο Ιταλίας. Όπως ανέφερε, ο ιταλικός αρμόδιος διαχειριστής, – φορέας αντίστοιχος με τον ελληνικό ΔΑΠΕΕΠ – χρησιμοποιώντας τις Συμφωνίες για τη Διαφορά (CfD) πραγματοποιεί ΡΡΑ με βιομηχανίες έντασης ενέργειας σταθερού φορτίου στις τιμή των 65 ευρώ/MWh. Τα ΡΡΑ αυτά έχουν διάρκεια τρία έτη και οι βιομηχανίες δεσμεύονται να επιστρέψουν ισόποση ενέργεια από ΑΠΕ στην ίδια τιμή σε διάστημα 20 ετών.
Οπως ακόμα δήλωσε ο κ. Κοντολέων, η αυτοκατανάλωση χωρίς έγχυση πλεονεκτεί, καθώς δεν επιβαρύνεται από το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης (uplifts) . Aντίθετα οι μπαταρίες πίσω από τον μετρητή σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να εξεταστούν μόνον με επιδότηση 100%, ενώ οι αυτόνομες μπαταρίες (stand alone) δεν μπορούν να διασφαλίσουν την παροχή μόνον πράσινου ρεύματος, καθώς παίρνουν ηλεκτρισμό από το δίκτυο.
Στην ομιλία του, υπενθύμισε ότι πρώτη προτεραιότητα του νέου σχεδίου της ΕΕ είναι η non fossil flexibility δηλαδή η ευελιξία από μή ορυκτά καύσιμα και δήλωσε ότι πρέπει να χορηγθούν επιπλέον κίνητρα για την παροχή ευέλικτης ισχύος στο σύστημα από τους συμμετέχοντες στις αγορές. Είπε ότι πρέπει να θεσπιστούν εκπτώσεις στις χρεώσεις του συστήματος (uplifts) για τις βιομηχανίες ανάλογα με τις υπηρεσίες καθαρής ευελιξίας (clean flexibility), που παρέχουν
Τέλος αφήνοντας αιχμές για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης δήλωσε ότι εξακολουθεί να κινείται χωρίς πυξίδα ανταγωνιστικότητας, εμμένοντας στους μη εφικτούς στόχους της πράσινης μετάβασης. “Θφάνουν να λένε ότι το κόστος της αδράνειας είναι υψηλότερο από το κόστος της δράσης και επικαλούνται τις περικοπές στις ΑΠΕ, ξεχνώντας τη ζητησ稔 δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ. Ταυτόχρονα επέκρινε το γεγονός ότι το νέο σχέδιο της Επιτροπής θέτει ως στόχο την αποσύνδεση των τιμολογίων ρεύματος λιανικής από τη χονδρική αγορά αλλά δεν επισημαίνει την ανάγκη αποσύνδεσής τους από την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου και ταυτόχρονα προωθεί μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αφού η Επιτροπή περιορίζεται μόνον σε συστάσεις για τη μείωση των χρεώσεων δικτύων και των φόρων, πολιτική όμως που δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες.