Οι υψηλές τιμές ενέργειας εμπόδιο για την ενεργειακή μετάβαση
Oι υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού, που παρότι έχουν υποχωρήσει από τα ρεκόρ του 2022, παραμένουν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα αλλά και συνολικά το κόστος της ενεργειακής μετάβασης τέθηκαν στο επίκεντρο των προβληματισμών που εξέφρασε ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, κατά τη συζήτηση με θέμα «Γεωπολιτική, Συνδεσιμότητα και Ενεργειακή Ασφάλεια» που διοργάνωσε χθες το αμερικανικό German Marshall Fund, σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (GSIS) και τη ΔΕΗ στην Αθήνα.
“Πώς θα γίνει η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα που παραμένει εύθραυστο” αναρωτήθηκε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι το κόστος της μετάβασης προκαλεί μεγάλο άγχος στην Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Το κόστος της μετάβασης είπε ο κ. Τσάφος προκαλεί μεγάλο άγχος στην Ευρώπη η οποία προσπαθεί να συνδυάσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Αναφερόμενος στην στρατηγική της Ελλάδας για την ενέργεια, ο κ. Τσάφος υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των εγχώριων ενεργειακών πηγών, των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, αλλά και των διευρωπαϊκών δικτύων συνολικά. ‘Οπως είπε, “η Ελλάδα έχει και θα έχει για πάντα μεγάλο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που πρέπει να εκμεταλλευτούμε” Αναφέρθηκε επίσης στους υδρογονάνθρακες και στις έρευνες που πρέπει να γίνουν για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας είναι εξαγωγέας πετρελαϊκών προϊόντων και διάδρομος διέλευσης για το φυισκό αέριο. Ιδιαίατερη αναφορά έκανε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που έχει η χώρα με τις χώρες των Βαλκανίων και την Ιταλία και σε αυτές που σχεδιάζονται με την Αίγυπτο, τη 2η γραμμή σύνδεσης με την Ιταλία, ακόμα και στη δισύνδεση μέσω της Αδριατικής απ’ ευθείας με την κεντρική Ευρώπη.
Τόνισε τα σημαντικά περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν με την Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική, επισημαίνοντας όμως ότι το σχετικά περιορισμένο μέγεθος της αγοράς της Ελλάδας δεν της επιτρέπει να απορροφήσει το σύνολο της ενέργειας που θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσω καλωδίων, από την Αίγυπτο για παράδειγμα. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή πολιτική για την αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού δικτύου, δεδομένου ότι η Ευρώπη για να “πρασινίσει” την ενέργεια και την οικονομία της, χρειάζεται ενέργεια από τρίτες χώρες, από την Αίγυπτο κ.ά. “ Η Ευρώπη εισάγει φυσικό αέριο από τη Βόρεια Αφρική εδώ και δεκαετίες. Γιατί να μην υπάρχει παρόμοιο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας ή υδρογόνου ή δέσμευσης άνθρακα;» δήλωσε ο υφυπουργός.
Επίσης απέδωσε κατά μεγάλο μέρος τις διαφορές τιμών ανάμεσα στα ενεργειακά χρηματιστήρια της Ευρώπης στις ανεπαρκείς διασυνδέσεις μεταξύ κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για νέους ενεργειακούς διαδρόμους, ¨επειδή θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθούν και αργά ή γρήγορα θα τους χρειαστούμε όλους”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν στελέχη διεθνών ινστιτούτων, από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τη ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα data centers και πρότεινε τη συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ για την ανάπτυξη τους.
‘Οπως είναι γνωστό η ΔΕΗ σχεδιάζει την ανάπτυξη data center στη Δυτική Μακεδονία και αναζητεί στρατηγικούς εταίρους για τη νέα αυτή επένδυση. Την ερχόμενη Πέμπτη μάλιστα θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιό της σε ειδική εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε πρώτη φάση το data center, σχεδιάζεται να έχει ισχύ 300 MW με δυνατότητα αύξησης στο 1 GW. Στη Δυτική Μακεδονία η ΔΕΗ προωθεί την εγκατάσταση ευέλικτης ισχύος από ποικιλία πηγών (ΑΠΕ, φυσικό αέριο, αντλησιοταμίευση, μπαταρίες), ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρά δίκτυα ηλεκτρισμού, αλλά και γη για την εγκατάσταση data center. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία αναζητεί συνεργασίες με εταιρίες των ΗΠΑ, καθώς όπως τόνισε ο κ. Στάσσης η δημιουργία data center που θα εγκατασταθεί behind the meter δεν επιβαρύνει το δίκτυο, ούτε επηρεάζει ή επηρεάζεται από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρισμού. Τέλος υπενθύμισε τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες της ΔΕΗ και την ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου όσον αφορά στη σύνδεση του data center, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ στους χώρους του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου