Κερδοσκοπικές κινήσεις επικράτησαν χθες στο ολλανδικό hub φυσικού αερίου, όπου διαπραγματεύεται το ευρωπαϊκό συμβόλαιο TTF με τις τιμές να υποχωρούν, αφού παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε η ανακοίνωση για τη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς την αυστριακή εταιρία OMV, τελικώς το ρωσικό αέριο εισέρευσε στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστρίας, ενδεχομένως μέσω τρίτων traders.
Eτσι η τιμή του TTF για παράδοση τον επόμενο μήνα έκλεισε χθες στα 45,970 ευρώ./MWh (-1,983%). H εξέλιξη αυτή ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχει περάσει το πρόβλημα καθώς παραμένει η ανησυχία για ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά και η αβεβαιότητα για το αν η Gazprom θα συνεχίσει να πουλά το αέριο στην ευρωπαϊκή σποτ αγορά στις χαμηλές τιμές που το διαθέτει σήμερα, προκειμένου να διατηρήσει τους πελάτες.
Εν τω μεταξύ ο διαχειριστής του νεότευκτου πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (FSRU) της Γερμανίας, του Mukran, που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι ο σταθμός μπορεί να προσφέρει άμεση στήριξη στην αυστριακή OMV, παρέχοντας αέριο.
Ηδη προχθές, όταν οι τιμές του ΤΤF ανέβαιναν, πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) με αρχικό προορισμό την Ασία ανακατευθήνθηκαν προς την Ευρώπη, ενώ αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το LNG θα υποκαταστήσει μέρος του ρωσικού αερίου που θα σταματήσει να διέρχεται από τον ουκρανικό αγωγό, καθώς στις 31/12/24 λήγει η σύμβαση Ρωσίας-Ουκρανίας για την τράνζιτ διέλευση αερίου, με το Κίεβο να επιμένει ότι δεν πρόκειται να την ανανεώσει.
Στην τρέχουσα φάση πάντως και ως το τέλος του χρόνου, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το μέλλον των εισαγωγών ρωσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Gazprom θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την Αυστρία μέσω ενδιάμεσων εταιριών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις 16 Νοεμβρίου, την ημέρα που έλαβε χώρα η διακοπή των παραδόσεων ρωσικού αερίου στην ΟΜV, οι συνολικές ροές ρωσικού αερίου έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, καθώς άλλοι αγοραστές προμηθεύτηκαν τις ποσότητες.
Ωστόσο πρόκειται για μία εύθραυστη ισορροπία, που υπόκειται σε πολλές αβεβαιότητες, από την εξέλιξη του καιρού, δεδομένου ότι ένα ψυχρό κύμα χαμηλών θερμοκρασιών θα αυξήσει τη ζήτηση, ως τις αντοχές της Gazprom να πουλά το αέριο σε όλο και πιο χαμηλές τιμές για να διατηρεί πελατεία ή άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η μεταβλητότητα στις τιμές του αερίου θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως δεδομένη. Η μεταβλητότητα αυτή αναμένεται να μετακυλιστεί και στην εγχώρια χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, ειδικά τον επόμενο μήνα, καθώς οι τρέχουσες και πολύ υψηλές τιμές χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνονται με βάση τις τιμές TTF Οκτωβρίου.
Σήμερα πάντως, η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού υποχωρεί στα 111,28 ευρώ/MWh, μετά από από μία θεαματική ¨βουτιά” 39%, καθώς η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, χάρη στην ηλιοφάνεια, αυξήθηκε στο 45,4% και του φυσικού αερίου έπεσε στο 39,9%. Ο λιγνίτης συμμετείχε με 7,9%, οι εισαγωγές με μόλις 2,9% και τα υδροηλεκτρικά με 1,3%. Παράλληλα οι εξαγωγές ανήλθαν στο 22,4%.