Οριζόντιος φόρος για το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος Δεκεμβρίου
Ο οριζόντιος φόρος είναι όπως φαίνεται ένα από τα βασικά “εργαλεία” που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τη χρηματοδότηση των επιδομάτων στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου.
Το ύψος της επιδότησης θα αποφασιστεί στο τέλος του μήνα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εικόνα για τις τιμές χονδρικής του Νοεμβρίου, οι οποίες, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι άνω του 30% υψηλότερες, από τη μέση τιμή χονδρικής του Οκτωβρίου, γεγονός που προοιωνίζεται πολύ μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής που θα ανακοινώσουν οι εταιρίες παροχής ρεύματος την 1η Δεκεμβρίου.
Ο ιδανικός στόχος για το υπουργείο θα ήταν να μπορέσει να συγκρατήσει την τελική τιμή ρεύματος στον λογαριασμό του οικιακού καταναλωτή γύρω στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυτό όμως είναι προφανές ότι θα χρειαστεί επιδότηση.
Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας δήλωσαν ότι οι τελικές αποφάσεις για το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών θα ληφθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι για τη χρηματοδότηση του επιδόματος καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου οι παρενέργειες στην αγορά να είναι το ελάχιστο δυνατόν. Τόνισαν πάντως ότι η λήψη μέτρων όπως η επιβολή οριζόντιων φόρων αποτελεί δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και το επιτελείο του συναντήθηκαν με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τα οποία συζήτησαν την πρόταση της Ελλάδος για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των περιφερειακών κρίσεων στις τιμές χονδρικής, στο πλαίσιο τόσο της εκτίναξης της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού τον Νοέμβριο, όπως είχε συμβεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και της τεράστιας απόκλισης μεταξύ των υψηλών τιμών στη ΝΑ Ευρώπη και των κατά πολύ χαμηλότερων τιμών στη δυτική Ευρώπη.
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν συνυπογράψει και αποστείλει κοινή επιστολή στην Κομισιόν, υπέρ του μηχανισμού αυτού, χωρίς, όπως είναι γνωστό, να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.
Η συνάντηση της Παρασκευής μπορεί να διεξήχθη σε καλό κλίμα, αλλά ούτε αυτή έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα …ούτε αναμενόταν άλλωστε. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η ελληνική πλευρά, παρουσίασε τις αιτίες του προβλήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι το ελληνικό σύστημα δεν έχει καμία αντικειμενική ευθύνη για αυτό που συμβαίνει, καθώς δεν έχει έλλειψη ευέλικτης ενέργειας λόγω των μονάδων φυσικού αερίου, ούτε είχε προβλήματα στις τρεις διασυνδέσεις της, αν και το δυναμικό τους είναι περιορισμένο. Μάλιστα η ευέλικτη ενέργεια θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια με το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και την εγκατάσταση μπαταριών, ενώ και νέες διασυνδέσεις προγραμματίζονται.
Επίσης, το παραγωγικό δυναμικό υπερκαλύπτει τις ανάγκες της χώρας, με τις εξαγωγές να φθάνουν ως και στο 1/3 του όγκου συναλλαγών και να βοηθούν άλλες χώρες. “Εμείς συνεισφέρουμε στη λύση και δεν δημιουργούμε το πρόβλημα” τονίστηκε από πλευράς του υπουργείου.
Το κλιμάκιο της Κομισιόν έδειξε να κατανοεί ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να περιμένει τις λύσεις που θα επιδιώξει η Επιτροπή μεσο-μακροπρόθεσμα, ότι πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ότι αυτό που συζητείται είναι εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν κυρίως από τη δημοσιονομική πλευρά, ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν το λιγότερο δυνατόν την αγορά.
“Ασφαλώς και θα υπάρξει άμεση εφαρμογή” δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι αυτό που μελετάται είναι το πόσο, το πώς, το πότε της παρέμβασης καθώς και πώς η δαπάνη αυτή θα συνδυαστεί με το έσοδο και ταυτόχρονα θα είναι συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. “Οι οριζόντιοι φόροι είναι δικαίωμά μας” είπε.
Οσον αφορά στο πλαφόν δήλωσε ότι η εφαρμογή του απαιτεί αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι άγνωστο αν μεσο-μακροπρόθεσμα η ΕΕ οδηγηθεί σε αυτό.