Σκεπτικισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, το πρότζεκτ GREGY, εκφράζει η βιομηχανία ενέργειας στη χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορταζ του Montel, που επικαλείται δηλώσεις στελέχους της HelleniQ Energy και του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ενστάσεις για το έργο εδράζονται στην εκτίμηση ότι το ελληνικό σύστημα είναι σχεδόν κορεσμένο με ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως ανέφερε στο Montel o κ. Σωτήρη Θωμάκος, διευθυντής του τμήματος Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Helleniq Energy Holdings, η χωρητικότητα του καλωδίου «είναι πολύ μεγάλη για την ελληνική αγορά» και ( το project) θα υλοποιηθεί μόνο υπό την επιφύλαξη άλλων συνθηκών, αν και ακόμη και τότε, δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2035” Τέτοιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κατασκευή περαιτέρω διασυνδέσεων στη Βόρεια Ελλάδα ή την επέκταση ήδη λειτουργικών γραμμών στην περιοχή, πρόσθεσε.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Στέλιου Λουμάκη, προέδρου του ΣΠΕΦ, ο οποίος συμφωνεί ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας είναι «σχεδόν κορεσμένη». Όπως είπε, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι στάσιμη από το 2008 και τις μεσημβρινές ώρες η παραγωγή συχνά υπερβαίνει τη ζήτηση, λόγω της αυξανόμενης ηλιακής παραγωγής.
Τα σχόλια αυτά έγιναν με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ιωάννη Καρύδα, από τον τ Όμιλο Κοπελούζου, ότι το καλώδιο Ελλάδας- Αιγύπτου, μήκους 950 χιλιομέτρων θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2030 και ότι σκοπός του είναι να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, να μειώσει το κόστος και να περιορίσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως είπε, η “πράσινη” ηλεκτρική ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο μπορεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας κατά 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, περιορίζοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 10 εκατομμύρια τόνους ανά έτος.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Θωμάκος στο Montel, δεδομένου ότι η εγχώρια ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας «θα ξεπεράσει την αναμενόμενη ζήτηση κατά τουλάχιστον 25%… ο κανιβαλισμός τιμών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσω του καλωδίου Ελλάδας-Αιγύπτου]».
Η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY, έργο που σχεδιάζεται από τον όμιλο Κοπελούζου, συνδυάζεται με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο, συνολικής ισχύος 9,5 GW , εκ των οποίων το 75% αφορά σε αιολικά και το υπόλοιπο σε φωτοβολταϊκά.
‘Οπως ανέφερε ο κ. Καρύδας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του COP -29, η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο θα μπορούσε να ληφθεί το 2025 και εκτιμάται ότι η διασύνδεση μπορεί να ολοκληρωθεί το 2031.
Στόχος είναι, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του καλωδίου να έχουν κατασκευαστεί στην Αίγυπτο τουλάχιστον το 50% των έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 9,5 GW, που θα τροφοδοτούν το καλώδιο με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Την κατασκευή των έργων αναμένεται να αναλάβει κονσόρτσιουμ εταιρειών μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί από τον όμιλο Κοπελούζου.
Ας σημειωθεί ότι στην Αίγυπτο οι αδειοδοτικές διαδικασίες είναι σύντομες και το κόστος ανάπτυξης των έργων σημαντικά μικρότερο, σε σχέση πχ με την Ελλάδα, όχι μόνον λόγω του φθηνότερου εργατικού δυναμικού αλλά και γιατί η περιοχή, η οποία έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι επίπεδη. Επιπλέον διαθέτει ιδιαίτερα υψηλό αιολικό δυναμικό, που προοιωνίζεται την υψηλή απόδοση των έργων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου Κοπελούζου η ενέργεια που θα παράγεται από τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά θα προσεγγίζει τα χαρακτηριστικά του baseload φορτίου, που σημαίνει σχεδόν συνεχής ροή πράσινου ρεύματος και ανταγωνιστικές τιμές. Υπολογίζεται ότι ένα μέρος της θα απορροφάται από την ελληνική βιομηχανία και τα data centers, σχεδόν το 1/3 θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και το υπόλοιπο θα εξάγεται στην Ευρώπη μέσω των διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος, υφιστάμενων και μελλοντικών,.