Στην αύξηση των τραπεζικών δανείων για την ανακαίνιση των κτιρίων με τις χειρότερες ενεργειακές επιδόσεις στοχεύει η τελευταία πρωτοβουλία της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα μπορούν να χρησιμοποιούν εθελοντικά τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
Ας σημειωθεί ότι η επικαιροποιημένη οδηγία της ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD) προτεραιοποιεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις, θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένους στόχους.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν στοιχεία , τα οποία θα συνεκτιμηθούν στην προετοιμασία ενός νέου κανονισμού για την την εξεύρεση των τρόπων εκείνων που θα βοηθήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα να εντοπίσουν πώς να παρέχουν περισσότερα δάνεια για την ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις.
Με βάση το άρθρο 17 της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, η παράγωγη νομοθεσία θα περιγράφει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο -χαρτοφυλακίου για εθελοντική χρήση από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις για την αύξηση του δανεισμού, αλλά και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφέρει τις βέλτιστες πρακτικές και να ενθαρρύνει τους τραπεζικούς οργανισμούς να δώσουν προτεραιότητα στα κτίρια με τη χειρότερη απόδοση.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν στη DG Energy τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους ως τις 5 Νοεμβρίου 2024. Οι απαντήσεις θα αποτελέσουν μέρος του διαλόγου που ήδη διεξάγεται στους κόλπους της Επιτροπής για το ζήτημα αυτό. Στόχος είναι πριν το τέλος του έτους, να τεθεί το προσχέδιο τους ειδικού αυτού κανονισμού σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες.
Ολα τα σχόλια που θα κατατεθούν στη τρέχουσα φάση της διαδικασίας θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της Επιτροπής.
Σύμφωνα με τη Κομισιόν, τα κτίρια στην Ευρώπη είναι υπεύθυνα για το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η τελευταία αναθεώρηση της οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των ρύπων που εκπέμπουν τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για μηδενική εκπομπή ρύπων από όλα τα νέα κτίρια ως το 2030 και τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση ως το 2040
Οι βασικές διατάξεις της επικαιροποιημένης οδηγίας περιλαμβάνουν την απαίτηση όλα τα νέα οικιστικά και μη κτίρια να έχουν μηδενικές επιτόπιες από ορυκτά καύσιμα έως το 2030. Τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να πετύχουν νωρίτερα το στόχο αυτό, ως το 2028. Επίσης τα κράτη- μέλη πρέπει να προσδιορίσουν τα μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη κτιρίων, με σκοπό την πλήρη κατάργηση των λεβήτων που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα έως το 2040. Έως το 2050 όλα τα κτίρια στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές.
Η νομοθεσία θέτει επίσης στόχους για τη σταδιακή κατάργηση ή βελτίωση των κτιρίων με τις χαμηλότερες ενεργειακές επιδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό ζητά από τα τα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν το δικό τους “οδικό χάρτη” για τη μείωση της χρήσης πρωτογενούς ενέργειας στα κτίρια κατοικιών κατά 16% έως το 2030 και κατά 20-22% έως το 2035, με το 55% της μείωσης αυτής να προέρχεται από την ανακαίνιση των κτιρίων με τη χειρότερη απόδοση. Όσον αφορά στα υπόλοιπα κτίρια, επαγγελματικά κλπ, , ως το 2030 θα πρέπει να ανακαινιστεί τουλάχιστον το 16% των κτιρίων με τη χειρότερη απόδοση και ως το 2033 το 26% των κτιρίων της κατηγορίας αυτής.
Παράλληλα, η οδηγία περιλαμβάνει μέτρα για την υποστήριξη της μαζικής ανακαίνισης κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης τα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά σχέδια ανακαίνισης για την απανθρακοποίηση του κτιριακού τους αποθέματος. Επίσης τα κράτη- μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στη χρηματοδότηση και να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως η κατάρτιση και η προσέλκυση περισσότερων ειδικευμένων εργαζομένων.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταρτίσουν ειδικά εθνικά προγράμματα , τα λεγόμενα «διαβατήρια ανακαίνισης» κτιρίων που θα καθοδηγούν τους ιδιοκτήτες στη βήματα της σταδιακής ανακαίνισης προς ένα κτίριο μηδενικών εκπομπών.
Τέλος, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών στη στέγη ή των ηλιακών θερμικών εγκαταστάσεων.