Σε επεξεργασία το Σχέδιο για την Αποζημίωση της ευελιξίας ζήτησης ηλεκτρισμού
To ελληνικό σχέδιο για τον μηχανισμό διαθεσιμότητας της ζήτησης, μέτρο που συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας αλλά και στη διαχείριση των αιχμών της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρισμού, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, με στόχο να το υποβάλει στην Κομισιόν στις αρχές του επόμενου χρόνου, ενδεχομένως και τον Ιανουάριο.
Η αποζημίωση της “ευελιξίας από μη ορυκτά καύσιμα” (non fossil flexibility), δηλαδή η διαχείριση της ζήτησης, προβλέπεται από τον τελευταίο κανονισμό της Κομισιόν για τη Μεταρρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού. Είναι μέτρο που έχουν ζητήσει οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και έλαβε το πράσινο φως στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων της βαριάς βιομηχανίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.
Οι βιομηχανίες θα προσφέρουν υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου σε περιόδους και ώρες που υπάρχει έλλειμμα για το ηλεκτρικό σύστημα, μέσω της συμμετοχής στην Αγορά Εξισορρόπησης και στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Στο νέο μηχανισμό θα μπορούν να συμμετέχουν και μικρότερες επιχειρήσεις, ή και απλοί καταναλωτές, εκπροσωπούμενες από Φορείς Συλλογικής Εκπροσώπησης της Ζήτησης (ΦΟΣΕ Ζήτησης).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός θα αφορά σε ευέλικτη ζήτηση συνολικής ισχύος 500 MW και ότι η αποζημίωση των επιχειρήσεων, που θα συμμετέχουν στο σχήμα, θα είναι γύρω στα 25 εκατ ευρώ ετησίως ή 6 ευρώ/MWh.
Η συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρισμού έχει καταστεί αναγκαία και η σημασία της υπογραμμίζεται σε όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, τόσο λόγω του πράσινου αποτυπώματος όσο και εξ αιτίας της αυξανόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που χρειάζεται περισσότερη ευελιξία. Η Γαλλία έχει ήδη εγκρίνει ανάλογο μηχανισμό, ενώ το Βέλγιο σύντομα αναμένεται να καταθέσει το δικό του σχέδιο.
Οι υπηρεσίες διακοπής φορτίου θα παρέχονται μέσω δημοπρασιών σε περίπτωση ανάγκης του συστήματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν κάθετα την παραγωγή, ακόμα και με προειδοποίηση τριών λεπτών.
Από την άλλη πλευρά, ο ΑΔΜΗΕ εκπονεί τεχνική μελέτη για τον προσδιορισμό των αναγκών του συστήματος σε ευέλικτη ισχύ, που θα προσφέρεται τόσο από τη Ζήτηση όσο και από την Παραγωγή, όπως τα υδροηλεκτρικά και οι μονάδες φυσικού αερίου. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας θεωρούν ότι η μελέτη πρέπει να διαχωριστεί, στα σκέλη ευελιξίας της ζήτησης και της παραγωγής και να κοινοποιηθεί ξεχωριστά ο κάθε τομέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ίδια μελέτη, όμως, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει να εντάξει ανάλυση για την επάρκεια του συστήματος, ώστε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα μηχανισμού αποζημίωσης των θερμικών μονάδων (CRM -Capacity Remuneration Mechanism). Πρόκειται για ένα μηχανισμό πάντως, που προς το παρόν ο κ. Σκυλακάκης δεν φαίνεται να προκρίνει., αφού εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για το σύστημα σε σχέση με την ευελιξία της ζήτησης