Ο όμιλος Κοπελούζου στο Bloomberg: Το 2030 η έναρξη της ενεργειακής σύνδεσης με την Αίγυπτο
Ο όμιλος Κοπελούζου επιταχύνει την ανάπτυξη του έργου της ενεργειακής σύνδεσης των 4,2 δισ ευρώ ($4,3 δισ.) με την Αίγυπτο, επιδιώκοντας να καταλήξει σε μια τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος και να ξεκινήσει το 2030, δήλωσε στο Bloomberg το στέλεχος που είναι υπεύθυνο για το έργο.
Γνωστή ως Gregy, η προτεινόμενη υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ενέργειας έχει προσελκύσει “έντονο ενδιαφέρον” από ευρωπαϊκές τράπεζες για πιθανή χρηματοδότηση, αναφέρει ο κ. Ιωάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις, μιλώντας στο Bloomberg.
Η Ελλάδα έχει δει αυξανόμενες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως συνδέσεις αγωγών και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μετατρέπει το μεσογειακό έθνος σε πύλη εισαγωγών ενέργειας στην Ευρώπη καθώς η ήπειρος επιδιώκει να ανεξαρτητοποιηθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και σχεδιάζει να μειώσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2050, σημειώνει το Bloomberg στο δημοσίευμα του.
Το έργο Gregy έχει μπει στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενεργειακά έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, γεγονός που το καθιστά επιλέξιμο για επιχορήγηση έως και 50% του κόστους κατασκευής. Ο φορέας εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου της Ελλάδας, ο ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε τον προηγούμενο Νοέμβριο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει στο έργο.
Η σύνδεση, η οποία θα αποτελείται από 4 καλώδια που θα εκτείνονται για σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, στοχεύει να φέρει ηλεκτρική ενέργεια από ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και ηλιακών έργων 9,5 γιγαβάτ που θα αναπτύξει ο όμιλος Κοπελούζος στην Αίγυπτο ως ξεχωριστό έργο, ανέφερε στο Bloomberg ο κ. Καρύδας.
Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι για την ελληνική βιομηχανία, το ένα τρίτο για μεταφορές στη Βουλγαρία, την Ιταλία και μετά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ένα άλλο τρίτο για την παραγωγή καυσίμων στην Ελλάδα, όπως υδρογόνο και πράσινη μεθανόλη για πλοία, σύμφωνα με τον κ. Καρύδα. Το έργο έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, πρόσθεσε.
Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο θα απαιτήσουν επενδύσεις έως και 8 δισ. ευρώ και ο όμιλος Κοπελούζος στοχεύει σε μια διεθνή κοινοπραξία εταιρειών για να τα αναπτύξει. Ένα μνημόνιο κατανόησης έχει ήδη υπογραφεί με την Infinity Power – μια κοινοπραξία μεταξύ της αιγυπτιακής Infinity και της Masdar του Abu Dhabi, ανέφερε ο κ. Καρύδας.