Πόλος έλξης των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό η Ρουμανία
Mεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η Motor Oil και η HelleniQ Energy επενδύουν εντατικά στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στη Ρουμανία, μία χώρα που έχει καταστεί πόλος έλξης για τις ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να έχει αναδειχθεί για τη Ρουμανία στη δεύτερη σημαντικότερη χώρα προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων, με απόθεμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων 4,2 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι περισσότερες από 2.000 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν στη ρουμανική αγορά τζίρο της τάξης των 5,8 δις ευρώ ετησίως, με τη Ρουμανία να κατατάσσεται σταθερά την τελευταία τετραετία μεταξύ των δέκα κορυφαίων προορισμών για τις ελληνικές εξαγωγές.
Στον τομέα της ενέργειας, το μεγάλο άνοιγμα της ΔΕΗ με πρώτο βήμα την εξαγορά της Enel Romania και πιο πρόσφατα του πράσινου χαρτοφυλακίου της Macquarie, μέσω της εξαγοράς της Εvryo Group, έφερε τις ΑΠΕ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. ‘Οπως αναφέρουν στελέχη ελληνικών εταιριών, η εύκολη αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος και την εγγύτητα με την Ελλάδα, αποτελούν τα κύρια πλεονεκτήματα της Ρουμανίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εντατικοποιήσει τη στροφή στην πράσινη ενέργεια.
Παράλληλα η χώρα διαθέτει μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις για χωροθέτηση τόσο φωτοβολταϊκών όσο και αιολικών έργων, ενώ ειδικά οι ανατολικές περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονται από πλούσιο αιολικό δυναμικό.
Η ΔΕΗ ήδη διαθέτει στη Ρουμανία φωτοβολταϊκά πάρκα εν λειτουργία, ισχύος άνω των 125 MW, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.200 MW στο τέλος του έτους.
Η πρόσφατη εξαγορά των έργων ΑΠΕ της Evryo Group, ισχύος 629MW δίνει στη ΔΕΗ προβάδισμα στον τομέα των αιολικών, καθώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από αιολικά πάρκα 600 MW, μικρά υδροηλεκτρικά 22 MW, 1 MW ηλιακής ενέργειας, καθώς και μπαταρίες 6 MW.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση έργων υπό ανάπτυξη ισχύος 145 MW. Εξάλλου η ΔΕΗ έχει εξαγοράσει αιολικό πάρκο ισχύος 84 MW από τον ρωσικό όμιλο Lukoil, ενώ έχει ξεχωριστή συμφωνία με τη Metlen για φωτοβολτιακά ισχύος 516 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Μετά την εξαγορά της ENEL Romania έναντι 1,26 δις ευρώ, η ΔΕΗ έχει πλέον 3,1 εκ. πελάτες και 81 καταστήματα στη Ρουμανία, καθώς και δίκτυο διανομής περίπου 133.000 χλμ.
Εξ άλλου η MORE, θυγατρική του ομίλου Motor Oil, συμμετέχει με 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα που έχει αναλάβει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία, με σύστημα αποθήκευσης, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι να επεκτείνει την παρουσία της στη Ρουμανία και με άλλα έργα.
Σε συμφωνία με Metlen εισήλθε στη ρουμανική αγορά και η Helleniq Energy, εξαγοράζοντας τέσσερα φωτοβολταϊκά έργα 211 MW, ενώ σε συμφωνία με άλλο κατασκευαστή, προχωρεί στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ, το 2023, η παραγωγική ισχύς των ΑΠΕ στη Ρουμανία έφθανε στα 11,4 GW (62,3% του συνολικού ενεργειακού της μίγματος, έναντι 54,3% το 2020). Το αναθεωρημένο ρουμανικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, περιόδου 2021-2030, προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ από Α.Π.Ε. στο 76,2% της συνολικής ισχύος έως το 2030 και στο 87,8% έως το 2050.
Το Σχέδιο προβλέπει την αποδέσμευση από τον άνθρακα έως το 2032 και την αντικατάσταση από ενεργειακές πηγές χαμηλού έως μηδενικού αποτυπώματος, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου.