ΕΔΕΥΕΠ: Το σχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τις παραχωρήσεις των «Μπλοκ Α2» και «Νότια Πελοπόννησος»
Ως τα τέλη Ιανουαρίου η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) σκοπεύει να υποβάλλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας το σχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τις παραχωρήσεις των «Μπλοκ Α2» και «Νότια Πελοπόννησος», όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρία.
Μετά την υπουργική έγκριση, η πρόσκληση υποβολής προσφορών θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβερνήσεως και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ημέρα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της ΕΕ και η ημέρα έναρξης του διεθνούς διαγωνισμού, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές εντός 90 ημερών. Στη συνέχεια, η ΕΣΔΕΥΕΠ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών, προκειμένου να υποβάλει τη σχετική γνωμοδότηση στο Υπουργείο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Η ΕΔΕΥΕΠ έχει ήδη ενημερώσει την αποδοχή, εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλαν οι εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy για τις παραχωρήσεις «Νότια Πελοπόννησος» και «Μπλοκ Α2». Η γνωμοδότηση αφορά και στα ακριβή όρια των νέων περιοχών, καθώς και στη διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών που πρέπει να ακολουθηθεί για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Επίσης σήμερα η HEREMA υπέβαλε στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΕΛ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΕ) για τη στρατηγική περιβαλλοντική αξιολόγηση των νέων παραχωρήσεων. Η περιοχή αξιολόγησης αφορά μια στενή θαλάσσια ζώνη μεταξύ της νοτιοδυτικής και νότιας Πελοποννήσου και της δυτικής Κρήτης – μεταξύ περιοχών για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί περιβαλλοντικοί όροι, καθώς είχαν συμπεριληφθεί στους σχετικούς διεθνείς διαγωνισμούς του 2014 και του 2018.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HEREMA, Αριστοφάνης Στεφάτος, τόνισε τη σημασία των πρόσφατων εξελίξεων: «Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron και την HELLENiQ Energy για νέες παραχωρήσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική και επίκαιρη εξέλιξη. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των προγραμμάτων εξερεύνησης στα ‘Νοτιοδυτικά της Κρήτης’ από την ExxonMobil, το ‘Block 10’ και το ‘Ionian Block’ της HELLENiQ Energy, καθώς και το ‘Block 2’ της Energean, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για νέες περιοχές. υποστηρίζει τις εκτιμήσεις μας ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες για την ανακάλυψη εμπορικά βιώσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου».
Η HEREMA ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή το σχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τις παραχωρήσεις «Μπλοκ Α2» και «Νότια Πελοπόννησος», που θα υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο έως τα τέλη Ιανουαρίου.