Σκληραίνει τη στάση της η ευρωπαική βιομηχανία για το υψηλό ενεργειακό κόστος
Σκληραίνουν τη στάση τους οι βιομηχανικές ενώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς προς το παρόν δεν βλέπουν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ανταγωνιστικών χωρών και κυρίως των ΗΠΑ και της Κίνας.
Με κοινή του επιστολή προς τον Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης Dan Jorgensen, οι 11 μεγαλύτερες ενώσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έντασης ενέργειας, κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς τον νέο Επίτροπο για μεροληψία υπέρ της αγοράς ηλεκτρισμού, με αφορμή το γεγονός ότι η βιομηχανία δεν προσκλήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που διοργάνωσε ο κ. Jorgensen με εκπροσώπους του ενεργειακού τομέα , στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Σχεδίου Δράσης για Προσιτή Ενέργεια.
“Ανησυχήσαμε βαθιά για την έλλειψη πρόσκλησης. Παρατηρούμε μια υπερεκπροσώπηση του ενεργειακού τομέα στη συνάντηση, είτε άμεσα είτε μέσω ευρύτερων πλατφορμών, όπου συμμετέχουν οι προμηθευτές ενέργειας. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια μη ισορροπημένη εκπροσώπηση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών είναι ακατάλληλη, ειδικά δεδομένης της ανάγκης για μια πιο συνεργατική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους” αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, την οποία υπογράφουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ενώσεις της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα η Cefic, η Cerame Unie, η euromines, η Embureau, η Eurofer η European Aluminium, η Cepi, η Eurometaux, η Fertilizers Europe, η Fuels Europe και η Glass for Europe
“Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω κοινών προσπαθειών, διασφαλίζοντας ότι δεν χρειάζεται μόνο να διπλασιάσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά να το κάνουμε με το ήμισυ του τρέχοντος κόστους” αναφέρει η επιστολή
Τονίζει ότι η ευρωπαϊκή ενεργοβόρος βιομηχανία κατανοεί ότι ο σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τρόποι μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό όμως θεωρεί ότι είναι σημαντικό να εκπροσωπούνται επαρκώς οι φωνές εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το κόστος, ιδιαίτερα εκείνων από τομείς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής μεταποίησης.
Η επιστολή επικαλείται την έκθεση Ντράγκι και την επισήμανση ότι «Το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη. …. Οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας έχουν πληγεί περισσότερο» και υπενθυμίζει στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι πέρυσι η ευρωπαϊκή ενεργοβόρος βιομηχανία ξεκίνησε τη Διακήρυξη της Αμβέρσας. “Έκτοτε, εργαζόμαστε συνεχώς σε συνεργασία με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών” αναφέρει η επιστολή.
Καταλήγοντας, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι ζητούν να οργανωθεί επειγόντως ειδική συνάντηση του Επιτρόπου με τους εκπροσώπους των Ενώσεων που υπογράφουν την επιστολή, προκειμένου να διασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση σε μελλοντικές συζητήσεις για αυτό το θέμα και δεσμεύονται να στείλουν γραπτώς τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Ενδεικτικό του πλήγματος που έχει δεχθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους (..και όχι μόνον) είναι η μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε προχθές στις Βρυξέλλες η industriAll Europe, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων σε βιομηχανίες χάλυβα και άλλων μεταποιητικών τομέων. Κοινή ήταν η έκκληση προς την Κομισιόν να σώσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να διατηρήσει την απασχόληση, επενδύοντας σε καλές θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και στη μετάβαση, καταπολεμώντας παράλληλα το μη δίκαιο εμπόριο και την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
Μάλιστα, η Eurofer στήριξε τη συγκέντρωση τονίζοντας, σε σχετική ανακοίνωσή της, ότι η αδράνεια της Ευρώπης θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα παρέχει πάνω από 300.000 άμεσες θέσεις εργασίας και στηρίζει έμμεσα περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν χαθεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο και οι απώλειες αναμένεται να συνεχιστούν. Η ευρωπαϊκή παραγωγή χάλυβα έχει μειωθεί κατά 34 εκατ. τόνους από το 2018, υποχωρώντας το 2023 στους 126 εκατ. τόνους. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές καλύπτουν το 27% της ευρωπαϊκής αγοράς. Παγκοσμίως, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε έχει φθάσει σε επίπεδο- ρεκόρ , στους 551 εκατ. τόνους, δηλαδή είναι τετραπλάσια της ευρωπαϊκής παραγωγής και εκτιμάται ότι το 2026 θα φθάσει στα 700 εκατ. τόνους. Η χρήση του παραγωγικού δυναμικού στην Ευρώπη έχει πέσει στο 60%, ποσοστό μη διατηρήσιμο.
Στο πλαίσιο αυτό η Eurofer ζητά άμεσες δράσεις από την ΕΕ, θέτοντας ευθέως το ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πράξει αυτό που χρειάζεται.