Eπιδοτήσεις, εγγυήσεις ΕΤΕπ για ΡΡΑΑ: Tι προβλέπει το νέο σχέδιο της ΕΕ για τη βιομηχανία
Tη δυνατότητα στις χώρες- μέλη να χορηγούν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, τη χαλάρωση των Κανονισμών για τις Κρατικές Ενισχύσεις αλλά και την παροχή εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού (ΡΡΑ) προβλέπει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Clean Industry Deal.
Πρόκειται για τη νέα Συμφωνία για την Καθαρή Βιομηχανία που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 26 Φεβρουαρίου, με το διττό στόχο να καταστήσει ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή βιομηχανία που έχει πληγεί από το υψηλό ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα να προωθήσει την απαλλαγή από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μαζί με τη Συμφωνία για τη Βιομηχανία η Κομισιόν θα παρουσιάσει και το σχέδιό της για την Προσιτή Ενέργεια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησε με ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί αργότερα, για την παροχή εγγυήσεων στις επιχειρήσεις προκειμένου να συνάπτουν ΡΡΑ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ειδικά στις μικρότερες εταιρίες να αποκτούν πρόσβαση σε φθηνότερο ρεύμα από ΑΠΕ σε προβλέψιμες τιμές για τη χρονική περίοδο, που θα συμφωνήσουν με τον προμηθευτή τους. Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να “βγει στον αέρα” ως το τέλος Μαρτίου.
Η ΕΤΕπ θα προσφέρει επίσης υποστήριξη στους κατασκευαστές εξαρτημάτων του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων στην Ευρώπη.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν ευκολότερα να λάβουν κρατική ενίσχυση και άλλα οικονομικά κίνητρα για έργα που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών- μελών θα μπορούν να χορηγούν φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις απανθρακοποίησης της βιομηχανικής παραγωγής, μέσω μέτρων όπως η επιταχυνόμενη απόσβεση. H ταχεία απόσβεση επιτρέπει σε μια επιχείρηση να διαγράψει νωρίτερα το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός περιουσιακού στοιχείου.
Οι αλλαγές αυτές στο καθεστώς των Κρατικών Ενισχύσεων θα αποτυπωθούν σε νέους κανονισμούς, οι οποίοι προβλέπεται να δημοσιευτούν ως τον Ιούλιο. Εκτός από τα μέτρα που προαναφέρθηκαν, αναμένεται και η απλοποίηση όλου του κανονισμού περί Κρατικών Ενισχύσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει επίσης να βοηθήσει τις χώρες- μέλη να χρησιμοποιήσουν την εθνική κρατική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας – μέτρο στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί η χρήση επιδοτήσεων για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.
Εξάλλου, η ΕΕ σκοπεύει το 2026 να ανανεώσει τους κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις, προσθέτοντας κριτήρια αγοράς εντός Ευρώπης με στόχο να τονωθεί η ζήτηση για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Ειδικά για την προώθηση των PPA, εκτός από τις εγγυήσεις μέσω της ΕΤΕπ, η Κομισιόν σκοπεύει να παρέχει καθοδήγηση στις χώρες- μέλη για το πώς θα συνδυάσουν τα ΡΡΑ με τις Συμβάσεις για τη Διαφορά (CfD), στο πλαίσιο των Κανονισμών για τις Κρατικές Ενισχύσεις. Το πρόγραμμα αυτό θα συνδυαστεί με την υιοθέτηση από την Επιτροπή νέων κανονισμών για την κατανομή της προθεσμιακής διασυνοριακής δυναμικότητας στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Οι νέοι κανόνες, που αναμένονται ως το 2026, θα επιτρέπουν στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να διασφαλίζουν την παραγωγή ηλεκτρισμού που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Πρόκειται για μέτρο, που σύμφωνα με τη Κομισιόν, θα συμβάλει στην ανάπτυξη και της προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρισμού.
Επίσης, η Επιτροπή θα ζητήσει από τις χώρες-μέλη τις απόψεις τους για ένα νέο εργαλείο, τη λεγόμενη καθαρή ευελιξία (clean flexibility), το οποίο θα βασίζεται στα ΡΡΑ και τη δέσμευση της βιομηχανίας να καταναλώνει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.
Εξάλλου το τελευταίο τρίμηνο του 2025 η Κομισιό σκοπεύει να παρουσιάσει μία νέα νομοθετική ρύθμιση για την ταχύτερη αδειοδότηση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας όσον αφορά επενδύσεις σε πράσινα έργα, ενώ ανάμεσα στις συστάσεις προς τις χώρες μέλη θα είναι η μείωση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια στο ελάχιστο όριο, που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Τέλος, το προσχέδιο της Κομισιόν προβλέπει και τη χαλάρωση των υφιστάμενεων στόχων για την πλήρωση των αποθηκών αερίου για τον επόμενο χειμώνα και προτείνει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για βιομηχανικά έργα μείωσης του CO2 με χρηματοδότηση από τα έσοδα της αγοράς διοξειδίου του άνθρακα.