Το ένα τρίτο των traders ομολόγων έχει απολυθεί από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, από το 2011 και μετά, εξαιτίας ενός συνδυασμού νέων κανονισμών που καθιστούν κάποιες δραστηριότητες λιγότερο κερδοφόρες με τις μεταβλητές αγορές που τρομάζουν τους επενδυτές.
Έρευνα της Coalition Development τονίζει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο συνολικός αριθμός των traders και πωλητών που δραστηριοποιούνταν σε τμήματα σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων (FICC) των παγκόσμιων τραπεζών ήταν 18.300, δηλαδή 32% λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από πέντε χρόνια.
Το προσωπικό μειώθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, καθώς τράπεζες όπως οι Credit Suisse, Morgan Stanley, Deutsche Bank και Goldman Sachs απέλυσαν εργαζόμενους των τμημάτων FICC για να περιορίσουν τα κόστη.
Το Bloomberg επισημαίνει πως οι ρυθμιστικές αρχές που επιθυμούν να αποφύγουν άλλη μία χρηματοπιστωτική κρίση, έχουν περιορίσει τη μόχλευση των τραπεζών στο trading προϊόντων σταθερού εισοδήματος, καθιστώντας τες λιγότερο προσοδοφόρες και ωθώντας τα ιδρύματα να περιορίσουν τις δραστηριότητες. Οι νέοι κανονισμοί έχουν συμπέσει με μια βουτιά στις τιμές των εμπορευμάτων και τηνεπιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, γεγονός που οδήγησε στο πιο αργό ξεκίνημα χρονιάς για την βιομηχανία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
«Τα έσοδα υποχώρησαν σημαντικά, λόγω ενός αδύναμου περιβάλλοντος στο trading τους πρώτους δύο μήνες του τριμήνου», εξηγεί η μελέτη. Τα έσοδα των τμημάτων FICC μειώθηκαν κατά 28% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, σε 17,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα ευρήματα. Πρόκειται για τα μισά σε σχέση με τα έσοδα που εμφάνισαν οι τράπεζες από τις ίδιες επιχειρήσεις πριν από πέντε χρόνια.
Τα έσοδα από το trading προϊόντων πίστωσης μειώθηκαν κατά 39% σε 2,9 δισ., λόγω «ασυνήθιστης αδυναμίας» στα ομόλογα.