Η κατάσταση στο ξενοδοχείο Αthens Ledra από το βράδυ της Τρίτης δε θυμίζει σε τίποτα την αίγλη των τριών περασμένων δεκαετιών. Οι εναπομείναντες 150 εργαζόμενοι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, καθώς τους οφείλονται οι μισθοί Απριλίου και Μαΐου, καθώς και το δώρο Πάσχα, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία «ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ» ανακοίνωσε και επισήμως τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου από την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Παρά το γεγονός ότι η πληρότητα την τελευταία περίοδο άγγιζε ακόμη και το 100%, το ξενοδοχείο είχε βουλιάξει εδώ και καιρό στα χρέη. Το προσωπικό έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις και δηλώνει αποφασισμένο να παραμείνει στο κτίριο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε κίνηση θίγει τα συμφέροντα τους. Η διοίκηση του ξενοδοχείου δεν δέχεται πλέον άλλους τουρίστες και τους υπάρχοντες τους προωθεί σε άλλα ξενοδοχεία. Ήδη από το βράδυ της Τρίτης οι περισσότεροι από τους 200 πελάτες έχουν εγκαταλείψει τη μονάδα.
Το χρονικό της πτώσης
Τι συνέβη όμως και ένα από τα πιο γνωστά και πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και σήμα κατατεθέν της λεωφόρου Συγγρού βρέθηκε να βάζει ξαφνικά λουκέτο;
Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του γνωστού ξενοδοχείου, των 314 πολυτελών δωματίων, είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013. Έτσι, το γνωστό σε όλους Ledra Marriott μετονομάστηκε σε Athens Ledra. Η αποχώρηση της Marriott φαίνεται πως ήταν καθοριστική για το μέλλον του ξενοδοχείου, αφού τον Απρίλιο του 2014 η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, ΑΣΤΥ Α.Ε., κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Εκτός από τα 314 δωμάτια, το ξενοδοχείο διαθέτει πολυτελή εστιατόρια και πολύ συχνά φιλοξενούσε συνέδρια κι άλλες εκδηλώσεις. Η πισίνα στην ταράτσα του και η θέα του προς την Ακρόπολη και τον Πειραιά, το έκαναν έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς στην Αθήνα.
Την περίοδο της ακμής του είχε σχεδόν 500 εργαζόμενους και σήμερα μόνο 150.
Οι καταγγελίες και τα χρέη
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, από τις 28 Μαϊου μέχρι και τις 4 Ιουνίου το ξενοδοχείο λειτουργούσε με πληρότητα διαρκώς αυξανόμενη από 72% και φθάνουν το 93%. Ωστόσο έχει συσωρευτεί ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές, τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή του πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πρόσφατα έγινε μια τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, κατά την οποία η διοίκηση δεν δεσμεύτηκε για τίποτα.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η ρύθμιση των οφειλών στο ΙΚΑ που είχε κάνει η εταιρεία χάθηκε , λόγω μη πληρωμής, και κατόπιν το ΙΚΑ δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι διαβουλεύσεις για την εξεύρευση λύσης, δυστυχώς δεν κατέληξαν πουθενά. Σημειώνεται ότι βασικός πιστωτής του ξενοδοχείου είναι η Alpha, στην οποία οι οφειλές διαμορφώνονται περίπου στα 33 εκατ. ευρώ. Στο παρελθόν είχε επιδιώξει να βγάλει σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο, ωστόσο την τελευταία στιγμή σταμάτησε καθώς έγιναν συνεννοήσεις με την οικογένεια Παρασκευαίδη που το κατέχει.
Πολλοί από τους εργαζόμενους εκτιμούν πως πλέον η διοίκηση θα αφήσει το ξενοδοχείο να βγει στον πλειστηριασμό από την πιστώτρια τράπεζα, ώστε να διασφαλιστεί η εξόφληση του δάνειου που έχει χορηγηθεί και ίσως και τα χρέη προς το Δημόσιο, ενώ οι οφειλές προς τους εργαζόμενους έπονται.