Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Και επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κόφτης χρέους είναι προϋπόθεση για να περάσουμε σε ανάκαμψη. Η πρόβλεψη ότι υπάρχει όριο 15% του ΑΕΠ για την πληρωμή χρέους μειώνει τις δαπάνες εξυπηρέτησης και δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για την χρηματοδότηση της οικονομίας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Η χώρα από το 2009 έδινε από 26% έως 33% του ΑΕΠ για το χρέος. Αν αυτό που είχε επιτευχθεί στις αρχές της κρίσης θα υπήρχαν διαθέσιμα από 18 έως 25 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι φέρνουμε κατακτήσεις όχι μόνο για την άμεση περίοδο αλλά για τις επόμενες δεκαετίες. Το όφελος θα είναι μεγάλο από το 2020 έως το 2060, τόνισε ο πρωθυπουργός. Αυτή η εξέλιξη τελειώνει τη συζήτηση για Grexit και ανοίγει το δρόμο εξόδου από την επιτροπεία.
Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Έκανε λόγο για προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης με αφορμή την ρύθμιση για τις offshore.
Επισήμανε ότι όλα αυτά έχουν ως όριο την πραγματικότητα, προσθέτοντας «η πραγματικότητα -που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore- ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης». Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν «φθάσαμε στο δια ταύτα», τότε «άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.
«Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στο τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Κεντρική επιδίωξη στην προσπάθεια μας το επόμενο διάστημα, είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.
Κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργεί βάσει τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που "καθοδηγούν το έργο μας" και συγκεκριμένα:
- Την κοινωνική προστασία.
- Την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.
- Την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.