Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από την S&P στο ΒΒ λόγω αυξημένου πολιτικού ρίσκου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την προηγούμενη εβδομάδα και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος Ερντογάν. Το νόμισμα υποχώρησε έως το 3,0973 έναντι του δολαρίου πριν υποχωρήσει 1,5% στο 3,0898 την Τετάρτη. Οι μετοχές διέκοψαν το τριήμερο sell off ενώ και τα ομόλογα υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται σε νέο υψηλό από τον Μάιο.
Moody's
Αν και η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας ήταν ανθεκτική στα διάφορα σοκ τα τελευταία δύο χρόνια, με μέσο ΑΕΠ 3,5%, η Moody's υποβαθμίζει τις προοπτικές ανάπτυξης στο 3% έναντι αρχικών εκτιμήσεων 3,4% με την πιθανότητα νέας υποβάθμισης.
«Περιμένουμε η επίδραση του δημοψηφίσματος να φανεί το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, ειδικά στην κατανάλωση. Το επενδυτικό περιβάλλον στην Τουρκία, που ήδη είχε επιδεινωθεί, θα παραμείνει εύθραυστο» σχολιάζει για την υποβάθμιση.
Παράλληλα, εκφράζει ανησυχίες για την πιθανότητα μεγαλύτερης συγκέντρωσης πολιτικής εξουσίας στην χώρα και την δημιουργία δημοκρατικού ελλείμματος στη χώρα.
Σύμφωνα με τη Moody's, το αυξημένο πολιτικό ρίσκο είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση των εκροών κεφαλαίων από τη χώρα, να επιδεινώσει την οικονομική ανάπτυξη και να καταστήσει πιο απρόβλεπτη και αβέβαιη την οικονομική πολιτική.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από το 2013 στο πάρκο Γκεζί έχουν τονίσει τις διαφορές και τον διχασμό που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία και το πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα σύμφωνα με τον οίκο.
«Ένα πραξικόπημα που θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις άμεσες ξένες επενδύσεις και την εισροή κεφαλαίων που χρειάζεται η χώρα» σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις στα παραπάνω θέματα θα αυξηθούν.
Σε κάθε περίπτωση ο οίκος προειδοποιεί ότι οι εκροές επενδύσεων θα έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για την πιστωτική ικανότητα της Τουρκίας, η οποία χρειάζεται αναχρηματοδότηση χρέους, συνολικού ύψους περίπου στο 25% του ΑΕΠ της (2016).
Άλλο ένα ρίσκο που απορρέει από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης που ξεκίνησε το 2014.
Προσπάθεια κατευνασμού της ανησυχίας των επενδυτών
Να καθησυχάσει τους επενδυτές της προσπαθεί η Τουρκία με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε χαμηλά ρεκόρ, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα το περασμένο Σαββατοκύριακο.
«Θα υπάρξει μέγιστη ευαισθησία για οικονομική ελευθερία» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Τούρκος πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ στον τηλεοπτικό σταθμό NTV. «Θα χρησιμοποιήσουμε τις εξουσίες στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με μέτρο, και ο μόνος στόχος είναι να καθαρίσουμε τα κυβερνητικά όργανα» που υποστήριξαν το πραξικόπημα, επισήμανε.
Το τουρκικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα στις 14:00 για να συζητήσει και να ψηφίσει σχετικά με το μέτρο αυτό, όπως απαιτείται από το τουρκικό Σύνταγμα. Η χώρα δεν θα είναι υπό στρατιωτικό καθεστώς, και οι μονάδες του στρατού θα λαμβάνουν εντολές από τους κυβερνήτες των επαρχιών, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Χιλιάδες αξιωματικοί του στρατού, δικαστές και εισαγγελείς βρίσκονται υπό κράτηση έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος. «Το αποτυχημένο πραξικόπημα αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία της Τουρκίας, υπονομεύοντας την οικονομική της δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον και ιδιαίτερα μεσοπρόθεσμα» η οικονομολόγος Maya Senussi, στο Roubini Global Economics.
«Η απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα έχει προστεθεί στην πληθώρα των προϋπαρχόντων πολιτικών κινδύνων, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τη χώρα να ξεκινήσει την οικονομική μεταρρύθμιση» πρόσθεσε. Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ωστόσο έστειλε μήνυμα στους επενδυτές να μην ανησυχούν. «Οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν ως συνήθως» και οι ζωές των απλών ανθρώπων δεν θα διακοπούν, είπε στο Twitter.
«Είμαστε δεσμευμένοι προς την οικονομία της αγοράς» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα χαλαρώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και θα συνεχίσει με την προγραμματισμένη επενδύσεις.