Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Τετάρτης, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού απαιτεί έσοδα πάνω από 23 δισ. ευρώ, με τον Σεπτέμβριο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και τον Δεκέμβριο των τελών κυκλοφορίας να αποτελούν τους πλέον δύσκολους
Στο προσκήνιο φέρνει τον «κόφτη» η υστέρηση εσόδων που εμφανίστηκε τον Ιούλιο.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Τετάρτης, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού απαιτεί έσοδα πάνω από 23 δισ. ευρώ, με τον Σεπτέμβριο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και τον Δεκέμβριο των τελών κυκλοφορίας να αποτελούν τους πλέον δύσκολους μήνες.
Παρά τα αρνητικά σημάδια, πηγές του οικονομικού επιτελείου συνεχίζουν να καθησυχάζουν ότι ο κόφτης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, παραπέμποντας στο πρωτογενές πλεόνασμα των 3,571 δισ. ευρώ, το οποίο καταγράφεται στο επτάμηνο και υπερβαίνει τον στόχο κατά περίπου 2,7 δισ. ευρώ.
Πίσω από το εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, όμως, κρύβεται δραματική υποεκτέλεση των δαπανών κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ.
Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος δύσκολος μήνας για τους φορολογουμένους σε επίπεδο άμεσων φόρων καθώς συνέπεσε με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος αλλά και τις πρώτες αποδόσεις ΦΠΑ μετά την αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24% από το 23% τον Ιούνιο.
Παρά το βαρύ φορτίο φόρων και την ταυτόχρονη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο (ξεπερνούν τα 7 δισ.), αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα φορολογικά έσοδα πήγαν καλά τον Ιούλιο, δείχνοντας προς την πλευρά των τελωνειακών εσόδων (κυρίως ειδικοί φόροι κατανάλωσης).
Παρά τη βουτιά των εσόδων τον περασμένο μήνα πάντως, σε επίπεδο επταμήνου, η εικόνα παραμένει θετική, με τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (κυρίως φορολογικά) να υπερβαίνουν τον στόχο κατά 422 εκατ. ευρώ.