Μετακινήσεις για περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο στις αρχές του 2017 αναμένεται να επιφέρει η θεσμοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς σε συνδυασμό με την ψήφιση του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας τον ερχόμενο μήνα που θα πάει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο ο αν. υπουργός Χρ. Βερναρδάκης.
Όπως γράφει το «Έθνος» υψηλόβαθμοι διοικητικοί παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι η απλοποίηση των διαδικασιών της κινητικότητας μετά την οριστικοποίηση των νέων οργανογραμμάτων θα αποτελέσει κίνητρο για τη συμμετοχή υπαλλήλων στην κινητικότητα.
Με βάση τα στοιχεία των αιτήσεων για μετακινήσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις το 2015 η εκτίμηση τους είναι ότι μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου το 8% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, πάνω δηλαδή από 50.000.
Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος των μετακινήσεων είναι η μετάταξη στην περιφέρεια λόγω του χαμηλού κόστους ζωής ή η αλλαγή γνωστικού αντικειμένου.
Το νέο σύστημα
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο θα θεσμοθετήσει το νέο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας εντός του επόμενου μήνα με το οποίο τρεις φορές το χρόνο θα προκηρύσσονται οι κενές θέσεις και θα μπορούν να διεκδικηθούν από υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας που θα μοριοδοτούνται μέσω ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά κριτήρια.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 κενές θέσεις.
Εάν όμως δεν καλυφθούν οι θέσεις τότε θα γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού κυρίως για θέσεις άμεσης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος, όπως για παράδειγμα στην Υγεία και την Παιδεία, από φορείς που υπάρχουν πλεονάσματα προσωπικού της ίδιας ειδικότητας.