Συνεχίζεται ομαλά και για δεύτερη μέρα η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα.
Χθες κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν να έχουν κλειδώσει ήδη οι δυο άδειες. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, διέψευσαν τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.
Από νωρίς το πρωί, οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται «κλειδωμένοι» στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους στη ΓΓΕΕ, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί προσωπικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να μην υπάρξει ο κίνδυνος καμίας διαρροής.
Οι περισσότεροι έφθασαν στη ΓΓΕΕ με βαλίτσες με τα προσωπικά τους είδη, ακόμα και υπνόσακους καθώς η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε πέρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι κανένας δεν θα εξέλθει των γραφείων της ΓΓΕΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουν δημοπρατηθεί και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
Θυροκολλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών
Θυροκολλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του καναλιού Star κατά της συμμετοχής του εργολάβου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η αίτηση θυροκολλήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που μπορούσε να επιδοθεί η αίτηση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο συνήγορος του Star, καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, «κι επειδή δεν υπάρχει κανείς να την παραλάβει τη θυροκολλήσαμε».
Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο
«Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι' αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ' εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».
«Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».
Κρέτσος: Αδιάβλητη η διαδικασία
«Εκπληρώνουμε μια συνταγματική υποχρέωση, είναι υποχρέωσή μας από τον νόμο να αδειοδοτήσουμε τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.
Αναφερόμενος στην ανάγκη δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας ήταν να παραδώσουμε μια αδιάβλητη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια». Και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει ασφάλεια του δικτύου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος διαρροής του συστήματος, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας, διαβεβαίωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ανοίγει ο ανταγωνισμός, γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη παύει να είναι κλειστό. «Δεν υπάρχει από το σύνταγμα ατομικό δικαίωμα στο να έχω ένα κανάλι. Και αυτό καταργεί και τις αρχές ισονομίας και ενός κράτους δικαίου, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένα συμφέροντα είχαν καβαλήσει, σύμφωνα με ορολογία του ΣτΕ, τις δημόσιες συχνότητες παρανόμως, και το κάνανε αυτό για 27 χρόνια» προσέθεσε.
Αμέσως μετά την αδειοδότηση των 4 καναλιών εθνικής εμβέλειας προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών. «Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δίνοντας το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.
Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε «άκαιρη» τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει πολυφωνία αν όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ φυτοζωούν γιατί οι τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως δεν γίνεται σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα πλέον ποσά που δίνουν οι τράπεζες στα ΜΜΕ, να εισπράττει ο περιφερειακός Τύπος 2,5% και τα περιφερειακά κανάλια να είναι αποκλεισμένα από τη διαφήμιση.