Με το σταγονόμετρο υποχωρούν τα φέσια, καθώς παρά την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ο ρυθμός δημιουργίας νέων είναι φρενήρης.
Ειδικότερα, την καθοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, μετά την αποπληρωμή χρεών ύψους 1,6 δισ. ευρώ με κεφάλαια της πρώτης δόσης του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ωστόσο, η ταχύτατη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών - κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ και τους ΟΤΑ - είχαν ως αποτέλεσμα τα «φέσια» του κράτους, να υποχωρήσουν τον Ιούλιο μόλις στα 5,53 δισ. ευρώ από τα 5,93 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.
Ετσι, η αποκλιμάκωση δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς ο ρυθμός δημιουργίας νέων χρεών (πέραν των 90 ημερών), είναι ταχύτητος, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.
Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 12 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ κατά 18 εκατ. ευρώ.
Μείζον εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα και με τις επιστροφές φόρων, ειδικά των φόρων εισοδήματος. Τον Ιούλιο έφτασαν συνολικά στα 1,356 δισ. ευρώ από 1,311 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, εκ των οποίων τα 1,031 δισ. ευρώ αφορούν σε επιστροφές φόρου εισοδήματος.
Έτσι ο συνολικός «λογαριασμός» των οφειλών του κράτους προς την αγορά και τους φορολογούμενους,αγγίζει τα 6,6 δισ. ευρώ, αν και οι δανειστές ανεβάζουν τον συγκεκριμένο «λογαριασμό» σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης προκύπτει ακόμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μήνο ανέρχεται στα 4,018 δισ. ευρώ, έναντι 2,332 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης (δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των φορέων του Δημοσίου), το πρωτογενές αποτέλεσμα περιορίζεται στα 1,953 δισ. ευρώ (από 3,462 δισ. ευρώ πέρυσι).