Δεν θέλε τρίτη εκλογική αναμέτρηση η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Ισπανία.
Όπως προκύπτει από μία νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας EL PAÍS, το 71% των Ισπανών τάσσεται κατά της διεξαγωγής νέων εκλογών, ενώ το 58% επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ανικανότητα των ίδιων των πολιτικών να έλθουν σε συνεννόηση, αφήνοντας κατά μέρους τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Ενδεικτικό της κόπωσης είναι ότι κατά της προοπτικής νέων εκλογών τάσσεται και το 58% των ψηφοφόρων των Unidos Podemos, που ίσως θα ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να αναμένει οφέλη από μία τρίτη αναμέτρηση.
Επιπλέον, το 67% των ερωτηθέντων δηλώνει την προτίμησή του σε ένα πολυκομματικό κυβερνητικό σχήμα, αποδεικνύοντας πως το εκλογικό σώμα έχει πλέον συμβιβασθεί κι αποδεχθεί το τέλος του δικομματισμού (μόνη και φυσιολογική παραφωνία οι ψηφοφόροι του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος ΡΡ, που κατά το 59% τους θα επιθυμούσαν το προηγούμενο δικομματικό status quo). Το 44% του δείγματος της δημοσκόπησης απαντά πως το πρώτο συναίσθημα που του γεννάται από την ενεστώσα κατάσταση είναι «απογοήτευση και δυσαρέσκεια».
Ανησυχητική συνέπεια αυτής της προδιάθεσης είναι η απάντηση του 37% των ερωτηθέντων ότι, σε περίπτωση νέων εκλογών, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες, αυξάνοντας τους φόβους για μία νέα αυξημένη αποχή—ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που καταγράφηκε στις 26 Ιουλίου. Μάλιστα εκείνοι που φαίνεται ότι θα πληρώσουν περισσότερο το τίμημα μίας αποχής είναι οι Σοσιαλιστές του PSOE κι οι Ciudadanos (Πολίτες), των οποίων το 46 και 45% των ψηφοφόρων αντίστοιχα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν. Στον αντίποδα, στο ΡΡ καταγράφεται μεγαλύτερη συσπείρωση (81%) και στους Unidos Podemos 79%.
Δεν είναι τυχαίο πως τα δύο τούτα κόμματα συγκεντρώνουν τα περισσότερα βέλη της κριτικής για την στάση που τηρούν απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον πρωτεύσαντα Μαριάνο Ραχόι του ΡΡ για να σχηματισθεί η πολυπόθητη κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θεωρείται από το 51% ως ο κύριος υπεύθυνος για το κυβερνητικό αδιέξοδο, καθώς εμμένει στη θέσει του «το όχι είναι όχι» και αποκλείει κάθε συζήτηση ακόμη για αποχή σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, που θα διευκόλυναν την ψήφιση ζωτικών νομοσχεδίων με μικρότερο μέτρο πλειοψηφίας.