«Στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ, με τα οποία μοχλεύουμε 1,4 δισ. ευρώ ιδιωτικούς πόρους στην πραγματική οικονομία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε πολλαπλάσιες συμφωνίες για νέα έργα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κontranews.
Όπως πρόσθεσε: «μέσω του απευθείας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν διασφαλιστεί 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν τρία ακόμη σημαντικά έργα:η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, μέσω υποβρύχιου καλωδίου και η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας».
Απαντώντας σε ερώτηση για εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είπε ότι: «σε ό,τι αφορά στο πακέτο Γιούνκερ, οι πρώην κυβερνώντες και νυν φωνασκούντες είχαν καταρτίσει έναν κατάλογο έργων ιδιαίτερα προβληματικό, τόσο ως προς την ωριμότητα, όσο και ως προς την επιλεξιμότητα των έργων, βάσει του σχετικού κανονισμού. Ο κατάλογος επανεξετάστηκε ριζικά και προσεκτικά, σε σχέση και με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου».
Για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλιών ο κ. Χαρίτσης είπε ότι, η κυβέρνηση πέτυχε και την εξυγίανση των προγραμμάτων και εντέλει την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013, «που ήταν και η μεγαλύτερη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το νέο ΕΣΠΑ ανασχεδιάστηκε σε σωστές βάσεις και υλοποιείται ταχέως. Η απορρόφηση των πόρων έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι στο αντίστοιχο χρονικό σημείο της προηγούμενης περιόδου, παρά τη δυσμενέστερη οικονομική συγκυρία. Το 2016 θα κλείσει με την απορρόφηση τουλάχιστον στο 7% (αντί για 3,5% στο τέλος του 2009)».
Σχετικά με το ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός είπε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που θα προκριθούν στις τέσσερις πρώτες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας, που αφορούν προπάντων στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της οικονομίας, όπως είναι η αγροδιατροφή, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ο τουρισμός. Τo αμέσως επόμενο διάστημα το βάρος πέφτει στην ταχεία υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ με την έκδοση του β' κύκλου των προσκλήσεων για τρεις δράσεις επιχειρηματικότητας που συνάντησαν μεγάλο ενδιαφέρον (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αλλά και νέων προσκλήσεων: για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ), για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας (45 εκατ.ευρώ), για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων (240 εκατ.ευρώ), καθώς και στην ενεργοποίηση των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου, με 600 εκατ. ευρώ στον α' κύκλο.
Επιπλέον, σε νομοθετικό επίπεδο τον Οκτώβριο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση και ισχυροποίηση των Επιμελητηρίων, καθώς και για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Στόχος μας είναι μέσα στο 2016 να κατευθυνθούν συνολικά 6,75 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος κ.ά.) συν άλλα 3,5 δισ.ευρώ από την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.