«Φόρουμ Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας – Τουρισμού», συστήνει η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για τη σύνδεση της εγχώριας παραγωγής με τον τουρισμό.
Το όργανο, θα λειτουργήσει στα πρότυπα του “Φόρουμ της Βιομηχανίας”, θα είναι υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η λειτουργία του φόρουμ εντάσσεται στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της κυβέρνησης για μεταστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και τη διασύνδεση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι η αξιοποίηση της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού ώστε να συμπαρασύρει προς την Ανάπτυξη την εγχώρια παραγωγή και μεταποίηση. Σκοπός της δημιουργίας του Φόρουμ, είναι να συντονίσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που αναπτύσσουν και υλοποιούν δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και σύνδεση της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό, καταλήγοντας σε προτάσεις δράσεων που θα υλοποιηθούν σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θεσμοθετείται ένα συντονιστικό όργανο για τη χάραξη πολιτικής σε άμεση και μεσομακροπρόθεσμη βάση που έχει αποκλειστικά γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν πηγές, “δημιουργείται ένας «χώρος ζύμωσης» για τη διαμόρφωση προτάσεων και θέσεων προς την πολιτεία, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της παράγωγης και μεταποίησης, ερευνητικοί φορείς και εμπειρογνώμονες.”
Ο συντονισμός και η λειτουργία του Φόρουμ θα γίνει υπό την επιμέλεια 15μελούς Συντονιστικής Επιτροπής της οποίας θα Προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης. Στη Συντονιστική Επιτροπή θα συμμετέχουν Γενικοί Γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, του τουριστικού κλάδου, της παραγωγής, της μεταποίησης και του εμπορίου.
Οι έξι ομάδες
Η Επιτροπή θα συντονίσει έξι εξειδικευμένες Ομάδες Εργασίας με τα αντίστοιχα θεματικά αντικείμενα:
Ομάδα Α: ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Ανάλυση υπάρχουσας κατάστασης και προσδιορισμός του πεδίου εφαρμογής, για την ανάπτυξη του νέου σχεδίου σύνδεσης Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας – Τουρισμού.
Ομάδα Β: ΠΟΙΟΤΗΤΑ: Εκπαίδευση και πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών.
Ομάδα Γ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΔΙΚΤΥΩΣΗ: Έρευνα & αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών, νεοφυής επιχειρηματικότητα και δημιουργία δικτύων.
Ομάδα Δ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Τρόποι ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας μέσα από τον τουρισμό.
Ομάδα Ε: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, πληροφόρηση και προώθηση του νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης.
Ομάδα ΣΤ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Θεσμικές Παρεμβάσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, υποδομές και στρατηγική υλοποίησης.
Οι Ομάδες Εργασίας θα συγκροτούνται από:
Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Εκπροσώπους φορέων και οργανισμών που εποπτεύονται από τα συναρμόδια Υπουργεία .
Εκπροσώπους από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.
Εκπροσώπους Επιμελητηρίων, παραγωγικών Συνδέσμων, Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών και Επαγγελματικών Ενώσεων.
Στελέχη του τραπεζικού τομέα.
Στελέχη της αυτοδιοίκησης, καθώς και ειδικούς εμπειρογνώμονες.
Η σύσταση και έναρξη λειτουργίας της πρώτης Ομάδας «Ανάλυση Περιβάλλοντος» θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αντικείμενο των εργασιών της Ομάδας είναι η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και ο προσδιορισμός του πεδίου εφαρμογής για την ανάπτυξη του νέου σχεδίου σύνδεσης Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας - Τουρισμού.
Συγκεκριμένα, η Ομάδα θα τεκμηριώσει ποσοτικά και ποιοτικά το ισχύον σημερινό τουριστικό πρότυπο και θα προσδιορίσει τις βασικές παραμέτρους που το καθορίζουν από πλευράς παροχής τουριστικού προϊόντος. Επίσης, θα καταγράψει την εγχώρια παραγωγή και μεταποίηση, τις δυνατότητες πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και τις καλές πρακτικές από Ελλάδα και εξωτερικό, καταλήγοντας έτσι στον προσδιορισμό των βασικών παραμέτρων του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Τα ευρήματα της πρώτης Ομάδας Εργασίας πρόκειται να παρουσιαστούν σε ημερίδα τον Δεκέμβριο και θα αποτελέσουν τη βάση για τη λειτουργία των επόμενων Ομάδων Εργασίας.
Με τη λήξη των λειτουργιών του Φόρουμ, οι Ομάδες Εργασίας θα παραδώσουν τις εισηγήσεις τους στη Συντονιστική επιτροπή η όποια θα αναλάβει την σύνθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με προτεραιοποίηση σε άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις.