Διαπραγματευτές συναλλάγματος είπαν ότι δεν... πίστευαν αυτό που έβλεπαν στις οθονες των τερματικών τους. «Κάνω αγοραπωλησίες στερλίνας από το 1978 και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ιαν Τζόνσον της 4cast.
Με τον πιο δραματικό τρόπο ολοκληρώθηκε μια «μαύρη εβδομάδα» για τη βρετανική στερλίνα, που υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις μετα το σήμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η χώρα οδεύει προς «Hard Brexit» (δίνοντας προτεραιότητα στον πλήρη έλεγχο των συνόρων έναντι της πρόσβασης της χώρας στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ) μια επιλογή που εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για το City του Λονδίνου και την βρετανική οικονομία ευρύτερα:
Νωρίς το πρωί στην Ασία -σε πολύ μικρό όγκο συναλλαγών- η στερλίνα βρέθηκε αίφνης σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, υποχωρώντας από τα 1,26 δολ./στερλίνα έως τα 1,1378 δολ./στερλίνα μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών (αργότερα η χαμηλότερη τιμή αναθεωρήθηκε από την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης στο 1,1491 δολ./στερλίνα).
Διαπραγματευτές συναλλάγματος είπαν ότι δεν... πίστευαν αυτό που έβλεπαν στις οθονες των τερματικών τους. «Κάνω αγοραπωλησίες στερλίνας από το 1978 και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ιαν Τζόνσον της 4cast. Το «κραχ-αστραπή» (flash crash) της στερλίνας αποδόθηκε σε λανθασμένο αλγόριθμο που πιθανότατα ενεργοποίησαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Ευρώπη θα τηρήσει εξίσου σκληρή στάση με τη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της τελευταίας από την Ε.Ε. Το νόμισμα κάλυψε εν πολλοίς το χαμένο έδαφος στη συνέχεια, δεν κατόρθωσε όμως να επιστρέψει στα επίπεδα προ της εσφαλμένης συναλλαγής. Στις απογευματινές συναλλαγές στην Ευρώπη χθες, η στερλίνα διαπραγματευόταν στο 1,2275 δολ (παραμένοντας σε χαμηλό 31 ετών), με ημερήσιες απώλειες της τάξης του 2%, έχοντας διασπάσει το κρίσιμο ψυχολογικό «φράγμα» των 1,25 δολαρίων/στερλίνα.
Προβλέψεις
Αντίστοιχες απώλειες κατέγραψε και έναντι του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται στις 94 πένες, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009. Σε εβδομαδιαία βάση, η στερλίνα υποχώρησε σχεδόν κατά 5%, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν συνέχεια της πτώσης. Ενδεικτικά, η HSBC εκτιμά ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει στο 1,10 δολάριο έως το τέλος του έτους και θα προσεγγίσει ισοτιμία 1 προς 1 με το αμερικανικό νόμισμα στο τέλος του 2017. Παρότι η βουτιά της στερλίνας ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των βρετανικών προϊόντων στο εξωτερικό, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αντανακλά την απαισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της «Βρετανίας του Brexit?, εκφράζοντας φόβους για περιορισμό των εμπορικών συναλλαγών.