Η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλάκη δίπλα στον Γιώργο Σταθάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που εξετάζει το ζήτημα του χρέους, προαναγγέλλει μια προσέγγιση που σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά: Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας επί Σημίτη θα αναλάβει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος.
Ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, και η προσέγγιση του Νίκου Χριστοδουλάκη για το ΔΝΤ, καθώς τόνισε ότι συμφωνία για το χρέος με το Ταμείο σημαίνει νέο βαρύ μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο Μικροπολιτικός των Νέων, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως θα επιθυμούσε να συμμετάσχει ο πρώην τσάρος της Οικονομίας κατά τη δεύτερη περίοδο Σημίτη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά η θέση για την οποία προαλείφεται τελικά είναι του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας που θα συγκροτηθεί για τη διευθέτηση του χρέους.
Ο κ. Χριστοδουλάκης φέρεται ότι ζύγισε σχετικές προτάσεις για την αξιοποίησή του και έκρινε ότι θα είναι πιο χρήσιμος στην εθνική επιτροπή που θα χειριστεί και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους - πιστωτές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο παρασκήνιο οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο Χριστοδουλάκης είχε οριστεί -όχι τυχαία- υπουργός Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που διενήργησε τις εκλογές.
Σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή της Βουλής, χθες, Τετάρτη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης ήταν ξεκάθαρος για το τι πιστεύει σχετικά με το ΔΝΤ.
Προειδοποίησε ότι το Ταμείο ουδέποτε προχώρησε σε «κούρεμα» δίχως να επιβάλλει νέο μνημόνιο. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά των κύκλων της ΕΕ που αποδέχθηκαν την συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης κρατών-μελών της, αλλά και για τους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς κατά την επίμαχη περίοδο (διακυβέρνηση Παπανδρέου).
Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε «όνειδος της ΕΕ ότι επέτρεψε την συμμετοχή του ΔΝΤ στην δανειακή διάσωση ενός κράτους - μέλους» και υπογράμμισε με νόημα: «Ευτυχώς υπήρξαν δυνάμεις που έδωσαν μάχη κατά της εισβολής του ΔΝΤ. Καλό θα ήταν να υπήρχε και μάχη από την Ελλάδα διότι πολύ πιθανό κάποιοι να το επιζητούσαν κιόλας».
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει κάνει καμία απομείωση χρέους χωρίς βαρύτατο πρόγραμμα προσαρμογής».
«Όταν θέλουμε την συνηγορία του -και κάποιοι πανηγυρίζουν κιόλας- αυτό δεν θα γίνει χωρίς νέο μνημόνιο», τόνισε και πρόσθεσε ότι τότε «όχι διάδρομο δεν θα βρείτε, αλλά θα είναι όρυγμα στον φλοιό της γης».
Η θέση αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς το μυαλό των παρισταμένων πήγε σε όσα έλεγε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών περί «καθαρού διαδρόμου» για το χρέος.