Η κυβέρνηση του Ισημερινού (Εκουαδόρ) διέκοψε την πρόσβαση του Τζούλιαν Άσανζ στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε χθες ο ιστότοπος αποκαλύψεων WikiLeaks.
Ο Άσανζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε άσυλο, από τον Ιούνιο του 2012, αφότου ένα βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την απέλασή του στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει μια δίκη με κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων εναντίον δύο γυναικών που υποστήριζαν τον ιστότοπο τον οποίο ίδρυσε ο ίδιος.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Εκουαδόρ (ο Ισημερινός) απέκοψε την πρόσβαση του Άσανζ στο διαδίκτυο το Σάββατο, στις 5:00 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς (8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σε μικρό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση (από τον ιστότοπο) των ομιλιών της Κλίντον στη Goldman Sachs», ανέφερε το WikiLeaks σε ανακοίνωσή του μέσω Twitter.
Ο Άσανζ, σύμφωνα με τον ιστότοπο, έχασε τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο την Κυριακή το βράδυ.
«Έχουμε ενεργοποιήσει τα αναγκαία εναλλακτικά σχέδια», προστίτθετο στην ανακοίνωση του ιστότοπου. Άτομα με στενή σχέσή με τον ιστότοπο είπαν ότι ο ίδιος ο Άσανζ ασχολείται κυρίως με τις αναρτήσεις του WikiLeaks στο Twitter.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν έκανε δηλώσεις για το θέμα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είπε ότι ο Άσανζ παραμένει υπό την προστασία της κυβέρνησής του. «Οι συνθήκες που οδήγησαν στην παροχή ασύλου παραμένουν», είπε ο Γκιγιόμ Λονγκ σε δήλωσή του χθες.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και «τα πλέον ανώτατα στελέχη» της κυβέρνησης, για μια καμπάνια κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν τις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.
Ο ιστότοπος WikiLeaks είναι ένας από τους κυριότερους ιστότοπους που αναρτούν και προωθούν υλικό που έχει κλαπεί από το Δημοκρατικό Κόμμα μέσω χάκινγκ. Ενώ αρνείται κάθε ανάμειξη με μια ρωσική επιχείρηση χακαρίσματος, ο Άσανζ αρνείται και να αποκαλύψει τις πηγές του αναρτημένου υλικού των Δημοκρατικών.
Πηγές προσκείμενες και στο κόμμα και στον ιστότοπο πιστεύουν ότι το WikiLeaks έχει αποκτήσει μέχρι και 50.000 ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) που έχουν κλαπεί από τους προσωπικούς λογαριασμούς του Τζον Ποντέστα, του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου ο οποίος προεδρεύει τώρα της προεδρικής καμπάνιας της Κλίντον.