Η Κωτσόβολος ξεκινά το KODE project, μία e-learning πλατφόρμα εκμάθησης κώδικα στα Ελληνικά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους να μάθουν μια νέα γλώσσα, τη γλώσσα του ψηφιακού κόσμου.
Το KODE, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το BCA College, απαντά στη σημερινή ανάγκη ολοένα και περισσότερων νέων να μη χρησιμοποιούν απλά την τεχνολογία, αλλά να είναι και σε θέση να τη δημιουργήσουν, κάνοντας τις ιδέες τους πραγματικότητα.
Σε μία εποχή που η τάση προστάζει τη χρήση ολοένα και περισσότερων νέων τεχνολογιών, οι νέοι χρειάζονται περισσότερα εφόδια και δεξιότητες, τόσο για τις καθημερινές ενασχολήσεις τους, όσο και για να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Η ζήτηση για προγραμματιστές ήδη φτάνει τις 350 με 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να φτάσει και τις 800 χιλιάδες έως και το 2020. Σε ένα συνδεδεμένο κόσμο, πίσω από κάθε ψηφιακή λειτουργία κρύβεται μια σειρά ψηφίων: ο κώδικας. Ο κώδικας αποτελεί τη νέα «γλώσσα» που σε λίγο καιρό όλοι θα καλούνται να γνωρίζουν.
Με αυτή τη σκέψη, η Κωτσόβολος σε συνεργασία με το BCA College, δημιούργησαν μία e-learning πλατφόρμα εκμάθησης κώδικα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια για το μέλλον τους. Το πρόγραμμα KODE απευθύνεται σε νέους, αλλά και ενήλικες, από 15 ετών και άνω, και είναι χωρισμένο σε 3 Μαθήματα, για να δώσει βασικές γνώσεις σε όσους το παρακολουθήσουν πάνω στο σχεδιασμό μίας εφαρμογής, μίας ιστοσελίδας και ενός παιχνιδιού. Η πλατφόρμα είναι εύκολη στη χρήση, άνετη στην πλοήγηση, η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται μέσω βίντεο και ο πρώτος κύκλος μαθημάτων διαθέτει 51 δικακτικές ενότητες με 34 ώρες βίντεο.
Το KODE θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Κωτσόβολος που στοχεύει στην ευαισθητοποιηση των νέων να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. Αρχικά, η στόχευση για δωρεάν παροχή της πλατφόρμας αφορά απομακρυσμένα και ακριτικά σημεία της χώρας, υποβαθμισμένες περιοχές, ευπαθείς ομάδες, όπως άπορες οικογένειες, ανέργους και γυναίκες που στηρίζουν μονογονεϊκές οικογένειες, νέους και νέες. Παράλληλα, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών και θα προσφερθεί ως έκπληξη/ επιβράβευση στους πελάτες της Κωτσόβολος που αγοράζουν προϊόντα τεχνολογίας. Υπολογίζεται ότι σε διάστημα ενός έτους θα δωθούν πάνω από 120 χιλιάδες δικαιώματα χρήσης του KODE.
Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε η εταιρεία, την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Dixons South-East Europe, ανεφερε σχετικά: «Μια ιδέα, όσο καλή κι αν είναι, πολλές φορές παραμένει μια ιδέα. Με το KODE όμως δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερους να μάθουν τη γλώσσα του προγραμματισμού και να δημιουργήσουν στη σύγχρονη εποχή, έχοντας επιπλέον ένα σημαντικό εφόδιο για τη σημερινή αγορά εργασίας. Ως η Νο1 εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα του λιανεμπορίου, διαθέτουμε ολοένα και περισσότερες «έξυπνες» συσκευές που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον “Internet of Things”, διαδρούν και διασυνδέονται συνεχώς. Έτσι, καταλαβαίνουμε εις βάθος την ανάγκη των νέων ανθρώπων, όχι μόνο να αντιλαμβάνονται αυτή την τεχνολογία, αλλά να είναι ικανοί να τη δημιουργήσουν κιόλας. Πρωτοπορούμε λοιπόν, κάνοντας την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για την εκμάθηση κώδικα στα Ελληνικά, ανοίγοντας νέους κοινωνικούς ορίζοντες στους καταναλωτές μας και στην κοινωνία, σε έναν ψηφιακό κόσμο. Τολμούμε να παρουσιάσουμε κάτι πρωτοποριακό που θα έχει συνέχεια και εξέλιξη».
Παράλληλα, την πρωτοβουλία της εταιρείας χαιρέτισε ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής της ΕΕΔΕ και του Group COO της Εθνικής Τράπεζας. Το KODE υποστηρίζεται από το ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας eSkills for Jobs 2015-2016. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.kodeproject.gr
Το πρόγραμμα KODE με μια ματιά
3 Online μαθήματα (διδακτικές ενότητες)
4 έμπειροι καθηγητές
51 διδακτικές ενότητες
34 ώρες βίντεο παρακολούθησης
35-45 λεπτά η κάθε παρακολούθηση
120 ώρες ειδικού σχεδιασμού online διδασκαλίας
150 ώρες προγραμματισμού
50 εργασιακές ώρες για κάθε ενότητα
225 ώρες γυρισμάτων
Μάθημα 1: Σχεδίασε τη δική σου εφαρμογή
Με 13 διδακτικές ενότητες και 8 ώρες video, ο σκοπός της ενότητας είναι να παρουσιάσει σε ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δεν έχουν κάποιο προγραμματιστικό υπόβαθρο τον τρόπο ανάπτυξης απλών εφαρμογών με τη χρήση ανοιχτών εργαλείων και πλατφορμών. Η προσέγγιση γίνεται με πρακτικό τρόπο, προτρέποντας τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν οι ίδιοι την ανάπτυξη παρεμφερών εφαρμογών ή/και επιπροσθέτων λειτουργιών. Η ενότητα παρουσιάζει την ανάπτυξη και την υλοποίηση δύο αυτοτελών εφαρμογών, μίας η οποία μπορεί να τρέξει σε PC/laptop και μίας η οποία μπορεί να τρέξει σε Android smartphone.
Μάθημα 2: Σχεδίασε τη δική σου ιστοσελίδα
Ο σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση ενδιαφερομένων με ή χωρίς προγραμματιστικό υπόβαθρο με τους σκοπούς, τους τρόπους και τις τεχνολογίες ανάπτυξης ιστοσελίδων. Αυτό γίνεται με τρόπο ενημερωτικό, παρουσιάζοντας εναλλακτικές λύσεις, αλλά και πρακτικό, παρουσιάζοντας σε βήματα την ανάπτυξη απλών ιστοσελίδων. Το κεφάλαιο περιέχει 10 διδακτικές ενότητες, με 5 ώρες video υλικού.
Μάθημα 3: Σχεδίασε το δικό σου παιχνίδι
Το μεγαλύτερο κεφάλαιο του KODE περιέχει 28 διδακτικές ενότητες και 21 ώρες video. Ο σκοπός του είναι η εξοικείωση ενδιαφερομένων χωρίς προγραμματιστικό υπόβαθρο με την ανάπτυξη παιχνιδιών, με τη χρήση ανοιχτών εργαλείων και πλατφορμών. Αυτό γίνεται με πρακτικό τρόπο, παρουσιάζοντας όλα τα βήματα για την υλοποίηση ενός αυτοτελούς παιχνιδιού. Προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα κάποιος που δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στην κατασκευή παιχνιδιών, στο πρώτο μέρος του μαθήματος γίνεται ανάλυση του κόσμου των computer games με απλά και πρακτικά παραδείγματα τόσο υπαρχόντων παιχνιδιών όσο και σε σχέδια. Στη συνέχεια, ξεκινά η κατασκευή ενός απλού, αλλά πλήρως λειτουργικού παιχνιδιού για υπολογιστές δύο διαστάσεων.